Ads Top

Eindhoven maakt 125 eigen gebouwen duurzaam

Eindhoven start in 2019 en 2020 met het verduurzamen van het vastgoed. Het gaat in deze periode om 125 panden. Doel is om CO2-uitstoot met 40 procent te verlagen ten opzichte van de huidige uitstoot van de panden. Hiervoor is 8,2 miljoen euro beschikbaar gemaakt. Wij willen hiermee een voorbeeld zijn voor andere vastgoedbezitters in de stad.

De 125 panden zijn met name wijkcentra, sportaccommodaties en spilcentra. Hier is gekeken wat nodig is om ze te verduurzamen. In 2020 wordt gestart met de eerste fase waarin zonnepanelen, isolatie en ledverlichting worden aangebracht. Het gaat om maatwerk per pand. Al eerder zijn hier slimme meters geplaatst. Het gaat in deze fase om maatregelen die zichzelf kunnen terugverdienen binnen hun levensduur.

Over de vervolgfase, met onder meer het aardgasvrij maken van deze panden, wordt in 2020 een besluit genomen. Dan kan een CO2-reductie van zeker 95 procent gerealiseerd worden. In het coalitieakkoord is afgesproken dat hier dan geld voor beschikbaar komt.

Verduurzamen betekent energiebesparing. Door het verdelen van de energiewinst - 90 procent voor de ingrepen en 10 procent voor de gebruikers - maakt men enerzijds de ingrepen betaalbaar en zorgt men anderzijds voor een positieve financiële prikkel voor de gebruikers. Daarmee creëren we dus een win-winsituatie voor zowel de gemeente als de huurders en vooral voor het milieu.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.