Ads Top

Energie bespaar je makkelijker met een spel

Huishoudens volgen tips om energie te besparen beter op via een spel dan via een standaard dashboard met instructies. De publicatie van onderzoeker Jan Dirk Fijnheer hierover werd een dezer dagen uitgeroepen tot beste paper van een congres in de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Fijnheer ziet waardoor de gedragsverandering wordt veroorzaakt: “Mensen houden zo’n taak beter vol wanneer hij spelelementen bevat.”

Twee jaar geleden maakte buitenpromovendus aan de Universiteit Utrecht Jan Dirk Fijnheer Powersaver Game, een online spel waarin deelnemers gedurende vijf weken thuis worden uitgedaagd om energie te besparen. “In het spel leer je op een duurzame manier om te gaan met dagelijkse handelingen die gemakkelijk zijn in te bouwen in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld de was draaien op 30 graden Celsius in plaats van 60. Of het licht uitdoen als je de kamer verlaat.” En dat scheelt op termijn veel energie. Deelnemers bespaarden gemiddeld 33,6 procent ten opzichte van de controlegroep. Voor het gebruik van aardgas was dat verschil zelfs meer dan 50 procent.

Serious games zijn een steeds populairder middel voor werkgevers om hun medewerkers een bepaalde handeling of overtuiging aan te leren. Uit het onderzoek van Fijnheer blijkt dat ze ook in te zetten zijn om gedragsverandering in de thuissituatie teweeg te brengen. Fijnheer licht toe: “Deelnemers aan Powersaver Game en de controlegroep, die bespaartips kreeg via een instructiedashboard, waren bij aanvang evenzeer overtuigd van het nut van energiebesparing. Het werd voor de spelers alleen leuker om vol te houden.” In het spel van Fijnheer zat bijvoorbeeld ook een competitie-element. “Deelnemers worden meer toegewijd om het gewenste gedrag te blijven vertonen als ze meedoen aan een wedstrijd.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.