Ads Top

Nieuw innovatiecentrum aardwarmte op Kessler Park Rijswijk

Innovatie Centrum Well Technology en Warmte is gestart op bedrijventerrein Plaspoelpolder. Bedrijven en organisaties gaan er onderzoek doen naar geothermie. Geothermie is aardwarmte die ontstaat door het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en diep in de aarde gelegen warmtereservoirs. Met aardwarmte kunnen huizen en bedrijven worden verwarmd of van elektriciteit voorzien.

Energie Beheer Nederland, ministerie van Economische Zaken, provincie Zuid-Holland, gemeente Rijswijk, TNO en Shell staan gezamenlijk aan de wieg van dit innovatiecentrum dat deze week gestart is. Omdat Shell Kessler Park gaat verlaten, ontstond de mogelijkheid dit centrum in Rijswijk te stichten. Shell en TNO hebben officieel afgesproken, met steun van de andere betrokkenen, dat TNO enkele installaties, inclusief een unieke boortoren, en laboratoriumfaciliteiten van Shell kan overnemen. Daarom kan deze locatie uitstekend fungeren als basis voor een innovatiecentrum voor onderzoek naar aardwarmte.

Gedeputeerde Han Weber: “Dit centrum geeft een impuls aan innovatieve bedrijven die zich met aardwarmte bezighouden en hier nieuwe kennis creëren. Zo levert het een interessante en nuttige bijdrage aan onze regionale economie.” Daarnaast is het innovatiecentrum de drijvende kracht achter de ontwikkeling van het hele Kessler Park. Het initiatief biedt een impuls voor bedrijvigheid op een centrale plek binnen de Plaspoelpolder. Het draagt bij aan een duidelijk en duurzaam profiel voor de toekomst. Natuurlijk voorkomt het ook leegstand van het park.

Om energietransitie in Nederland ruim baan te geven, investeren ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Energie Beheer Nederland in het innovatiecentrum. De komende 2 jaar zal moeten blijken of het centrum levensvatbaar is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.