Ads Top

Tarieven voor transport energie stijgen met 1,5 euro per jaar

De tarieven voor het transport van elektriciteit en gas stijgen in 2019 gemiddeld met in totaal anderhalve euro per huishouden per jaar. Dat is minder dan de huidige inflatie. Dat volgt uit de tarievenbesluiten voor de regionale netbeheerders en de landelijke netbeheerder TenneT die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld.

De ACM ondersteunt een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening. Ze reguleert de netbeheerders, die een monopolie hebben op het transport van energie. Deze regulering zorgt ervoor dat de transport- en aansluittarieven niet hoger zijn dan nodig is, waarbij netbeheerders ruimte krijgen om te investeren. De transport- en aansluittarieven maken gemiddeld 1/5e deel uit van de energierekening van de consument en bedragen gemiddeld in totaal 300 euro per huishouden per jaar.

De hoogte van de transporttarieven wordt mede bepaald door de omvangrijke investeringen in het hoogspanningsnetwerk die TenneT moet doen om de Nederlandse elektriciteitsmarkt te integreren in de Europese elektriciteitsmarkt. TenneT investeert momenteel bijvoorbeeld in een rechtstreekse elektriciteitsverbinding met Denemarken, de Cobra-kabel. De integratie van de Europese elektriciteitsmarkt leidt uiteindelijk tot lagere energieprijzen en een duurzamere energievoorziening.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.