Ads Top

Reactorbeveiliging Borssele aangepast, verhelpen lagerschade duurt langer

Zaterdag 4 augustus is de kerncentrale van Borssele automatisch uit bedrijf gegaan nadat een fractie van een seconde een storing optrad in één van de twee kanalen van het reactorbeveiligingssysteem. Dat meldt eigenaar EPZ.

Het reactorbeveiligingssysteem zorgt er voor dat bij afwijkingen de reactor automatisch wordt afgeschakeld en de kerncentrale automatisch in een nucleair veilige toestand wordt gebracht en gehouden. Dat gebeurt ook bij een storing in het reactorbeveiligingssysteem zelf.

Als één van de twee kanalen van dit (dubbel uitgevoerde) systeem uitvalt, gaan de door dat kanaal gestuurde componenten automatisch naar hun nucleair veilige toestand (fail-safe principe). Componenten die al in de nucleair veilige toestand staan blijven daarin. Deze componenten werken dus ‘gewoon’ door. Deze ‘tweedeling’ heeft echter ook tot gevolg dat er enkele ongewone combinaties van aan- en afgeschakelde componenten zijn ontstaan, wat kan leiden tot schade. Dit is een direct gevolg van de voorrang die nucleaire veiligheid heeft boven bijvoorbeeld voorkomen van economische schade. De kerncentrale blijft of gaat onherroepelijk naar een veilige toestand.

Het onderzoek naar de storing heeft uitgewezen dat een tweetal elektronicamodules vervangen moesten worden. Dat is inmiddels gebeurd en het reactorbeveiligingssysteem is na testen in orde bevonden. Tevens kan met een wijziging van het reactorbeveiligingssysteem de nu opgetreden nevenschade worden voorkomen als deze storing zich nogmaals voor zou doen. Hoewel deze storing nog niet eerder in Borssele is voorgekomen, heeft EPZ de aanvankelijk geplande stilstandsperiode verlengd om met deze wijziging in bedrijf te gaan. De wijziging is inmiddels gerealiseerd en getest.

Het onderzoek naar de nevenschade is afgerond. Eén van de twee hoofdkoelmiddelpompen werd niet afgeschakeld terwijl het reactorbeveiligingssyssteem wel de bijbehorende smeerolietoevoer afsloot.

Het was al snel duidelijk dat één van de lagers van deze pomp daardoor schade had opgelopen. Deze reparatie was in eerste instantie bepalend voor de verwachte inbedrijfname van de centrale. Tijdens het demonteren bleek dat ook andere onderdelen van deze pomp te lijden hebben gehad. Daarnaast zijn er onderdelen waaraan geen schade is gezien, maar die uit voorzorg toch worden vervangen. Het onderste lager van de hoofdkoelmiddelpomp is één van de onderdelen waaraan we nog geen schade hebben gezien, maar uit voorzorg gaan vervangen. Hiervoor moet de pomp verder worden gedemonteerd dan was voorzien. Dit is een groot karwei. De leverancier van de pomp levert hiervoor, naast eigen specialisten, ook de benodigde specialistische apparatuur. Op dit moment zijn de voorbereidingstijd, de tijd om de specialistische apparatuur in Borssele te krijgen en de doorlooptijd van de reparatie niet bekend.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.