Ads Top

Meer capaciteit voor duurzame ontwikkelingen Noord-Nederland

Enexis Netbeheer en TenneT willen maatregelen nemen om meer capaciteit voor duurzame ontwikkelingen in Noord-Nederland aan te bieden.

De groei van zonne-energie in Nederland overtreft alle verwachtingen. In 2017 werd een recordaantal zonneparken geplaatst. Deze trend zet zich de komende tijd voort.

Met name in Noord Nederland zijn er veel verkenningen/initiatieven op het gebied van zon-pv. . Momenteel zijn in deze regio’s circa 2.700 MW aan gerealiseerde zonne-projecten en initiatieven in voorbereiding (SDE+). Daarnaast gaat het om nog eens circa 7.800 MW aan verkenningen voor nieuwe zonne-parken in dezelfde regio.

Niet alle initiatieven en verkenningen leiden daadwerkelijk tot concrete aanvragen voor een aansluiting en daarmee transportcapaciteit. Indien bij nieuwe aanvragen niet direct voldoende capaciteit in het net beschikbaar is, vraagt dit echter wel om een snelle reactie van de netbeheerders.
Dit virtuele capaciteitsprobleem - op basis van uitgegeven, maar lang niet altijd daadwerkelijk getekende offertes - betreft voornamelijk het elektriciteitsnet van Enexis Netbeheer en TenneT in de gebieden rondom de volgende plaatsen: Stadskanaal, Gasselte, Musselkanaal, Veendam, Beilen, Hoogeveen, Veenoord, Coevorden, Emmen, Klazienaveen en Hardenberg.

Gezien de volumes van mogelijke zonneparken kunnen ook op andere locaties in het net van Enexis Netbeheer en TenneT knelpunten ontstaan. Om zon-ontwikkelingen inzichtelijk en de toepassing ervan mogelijk te maken, werken beide netbeheerders momenteel samen aan passende maatregelen. Dit gebeurt in nauw overleg met betrokken provincies en gemeenten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.