Ads Top

Kwart van de zonnepanelen niet in beeld

Uit een steekproef van Stedin blijkt dat een kwart van de zonnepanelen niet is geregistreerd bij de netbeheerder. Stedin bekeek satellietbeelden van wijken in Rotterdam en Delft en legde deze langs de lijst met geregistreerde zonnepanelen. Hieruit bleek dat 25 procent van zonnepanelen niet is doorgegeven aan Stedin. Als je de conclusie uit de steekproef doortrekt voor het hele verzorgingsgebied van Stedin (Zuid-Holland en Utrecht) zou er voor 81,5 megawatt aan vermogen zonnestroom onbekend zijn. Omgerekend zo’n 326.000 zonnepanelen. Stedin roept consumenten op de zonnepanelen als nog te registeren via www.energieleveren.nl.

Wie meer zonne-energie opwekt dan verbruikt, levert zonnestroom terug aan het net. De netbeheerder wil dit weten en heeft de gegevens van zonnepanelen nodig om het elektriciteitsnet goed te kunnen beheren. Denk hierbij aan het afstemmen vraag en aanbod van stroom, zodat de duurzaam opgewekte zonnestroom ook altijd gebruikt kan worden. Verder is de informatie nodig zodat monteurs veilig aan het elektriciteitsnet kunnen werken voor onderhoud of het oplossen van storingen. Daarom doet Stedin een beroep op haar klanten om de zonnepanelen te registreren via www.energieleveren.nl. Al eerder werd aangenomen dat niet alle consumenten hun zonnepanelen in het PIR registreren, maar het is voor het eerst dat Stedin dit heeft vastgesteld.

Op dit moment gaat de groei van zonnepanelen hard en wordt de impact op het elektriciteitsnet steeds groter. De groei van zonnepanelen is natuurlijk heel goed nieuws. Met de duurzaam opgewekte zonnestroom kan Nederland de CO2-uitstoot verder omlaag brengen. Voor Stedin betekent dit dat het goed de effecten van zonne-energie op het stroomnet in de gaten houdt. Je kunt nu eenmaal niet steeds meer stroom op dezelfde kabels kwijt. Waar nodig neemt Stedin maatregelen.

Het geregistreerde vermogen van zonnepanelen op huishoudens in Stedin-gebied heeft wederom een record gebroken. In het eerste halfjaar van 2018 groeide het zonnevermogen in Stedin-gebied met 45 megawatt. Dat is twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Belangrijke reden van de groei is uiteraard de aantrekkende economie. Steeds meer mensen zijn bereid te investeren in zonnepanelen. Ook worden er veel nieuwbouwwoningen met zonnepanelen opgeleverd.

De groei van het vermogen zonnestroom op bedrijfsdaken steeg met 32 megawatt tot een vermogen van 112 megawatt. Daarmee komt het totale geregistreerd vermogen van zonne-energie van huishoudens en bedrijven in Zuid-Holland en Utrecht uit op 438 megawatt. Hiervan komt een derde op de rekening van de bedrijven, maar dit aandeel wordt snel groter. Door de steekproef van Stedin is aan te nemen dat werkelijke vermogen zonnestroom nog veel hoger ligt. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.