Ads Top

Emissies van elektriciteitsbedrijven lager

De CO2-uitstoot in Nederland was in het tweede kwartaal 3,8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Volgens de eerste berekening groeide in dezelfde periode het bruto binnenlands product (bbp) met 2,9 procent. Vooral de CO2-uitstoot als gevolg van gasverbruik voor verwarming was lager in het tweede kwartaal van 2018. Doordat er meer elektriciteit werd geïmporteerd en minder geproduceerd, waren ook de emissies van elektriciteitsbedrijven lager. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

Het weer in het tweede kwartaal van 2018 was zachter dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral april en mei waren warmer. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot 0,8 procent lager.

Vanwege het zachte weer in het tweede kwartaal van 2018 werd er minder gas verstookt voor verwarming van woningen en bedrijfspanden. De CO2-uitstoot van huishoudens was ruim 6 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal bedroeg de CO2-uitstoot van huishoudens ruim 15 procent van het totaal. Verder was de CO2-uitstoot van de overige dienstverlening, goed voor 10 procent van de CO2-uitstoot, ruim 9 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2017.

De CO2 -uitstoot door energie- en waterbedrijven en afvalbeheer was bijna 7 procent lager in het tweede kwartaal van 2018 dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De afname komt vooral doordat elektriciteitsbedrijven meer elektriciteit hebben geïmporteerd en minder elektriciteit hebben geproduceerd. Dit hangt onder meer samen met de tijdelijke sluiting van een steenkolencentrale vanwege periodiek onderhoud. In het tweede kwartaal waren energiebedrijven goed voor 28 procent van de totale CO2-uitstoot.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.