Ads Top

Draagbare batterij studenten levert stroom aan Togolese gemeenschap

Drie UHasselt-studenten ontwikkelden en implementeerden een draagbare batterij op zonne-energie in Togo. Hiermee zorgden ze voor een duurzame oplossing voor de stroompannes waar de regio mee kampt.

Het was Lore Van Welde, destijds masterstudente handelsingenieur en inmiddels afgestudeerd, die als eerste naar Togo trok in het kader van haar thesis. Aan de hand van bevragingen bij de lokale bevolking van Sichem, een plattelandsgemeenschap in Togo, kwam ze te weten dat de elektriciteit er regelmatig onderbroken werd. Omringende dorpen hadden vaak zelfs geen toegang tot het elektriciteitsnet. Lore ging met deze bekommernissen aan de slag, maakte een financiële analyse van de situatie en ontwierp tenslotte het business model voor de zonnepaneleninstallatie en draagbare batterij.

Om haar idee werkelijkheid te maken, riep ze de hulp in van studenten industriële ingenieurswetenschappen, Daan Droogmans en Kaz Puttenaers. Met de input van Lore ontwierpen zij de batterij niet alleen, ze gingen in februari ook ter plaatse in Sichem de batterij en bijhorende zonne-installatie opzetten. De dienst internationalisering en ontwikkelingssamenwerking van UHasselt hielp de studenten bijna letterlijk op weg door een reisbeurs te voorzien waarmee zij hun reis konden faciliteren.

Doordat de batterij ook draagbaar is, worden met één batterij-installatie meerdere dorpen geholpen. Waar bewoners van dorpen zonder aansluiting op het elektriciteitsnet vroeger lange afstanden moesten afleggen om wat elektriciteit te halen, kan dat nu gewoon vlakbij in Sichem.

Sichem wordt vanuit Vlaanderen al ondersteund door vzw Togo Debout en vzw Students for Energy in Africa. Deze organisaties zorgden voor de nodige financiële en materiële voorzieningen ter plaatse. Dankzij het nauwe contact tussen de lokale gemeenschap in Togo, de vzw’s en UHasselt-onderzoekers, prof. Wim Deferme en dr. Nele Witters wordt het project continue opgevolgd en bijgestuurd. Het plan is om in de toekomst gelijkaardige oplossingen te voorzien voor andere omliggende dorpen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.