Ads Top

Elia, SettleMint en Actility lanceren proefproject voor blockchain in de energiesector

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia lanceert een proefproject met blockchaintechnologie. Door de toename van hernieuwbare energieproductie wordt het voor de netbeheerder steeds complexer om op elk moment het evenwicht te garanderen tussen productie en verbruik.

Omdat hernieuwbare energie constant varieert, is er nood aan flexibele middelen die snel ingezet kunnen worden om steeds de balans te houden, zoals batterijtechnologie en vraagbeheer via warmtepompen, laadstations, etc. Om dergelijke complexe en snelle transacties commercieel te regelen, bekijkt Elia of de blockchaintechnologie mogelijkheden biedt als betaalsysteem. Het proefproject met Settlemint en Actility duurt drie maanden. 

Blockchain is een digitale transactietechnologie die gebruikt kan worden om data veilig op te slaan en intelligente contracten uit te voeren tussen individuen (onderhands). Haar intrinsieke kenmerken (onveranderlijk, transparant, beveiligd) faciliteren o.a. de automatische uitvoering van deze contracten. 

Aangezien de mogelijkheden voortdurend toenemen, kunnen blockchaintechnolgie en intelligente contracten een rol spelen in het efficiënt en automatisch beheren van diverse flexibiliteitsbronnen. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.