Ads Top

Gezonde oesterbank in windmolenpark

De oesterbank die door Wereld Natuur Fonds, Ark Natuurontwikkeling en Gemini in mei werd geplaatst in windpark Gemini ontwikkelt zich goed. Dat blijkt uit de eerste monitoring van de oesters op 26 juli en inspectie van de oesters naderhand in het laboratorium van Wageningen Marine Research. Het onderzoek is onderdeel van een driejarig experiment.

Met een onderwaterrobot of ROV (remotely operated vehicle) werd een onderzoekskooi omhoog gehaald. Alle oesters in de onderzoekskooi leven nog en ze zijn de afgelopen maanden goed gegroeid. Er zijn 22 oesters getest. Bijna alle oesters hadden groeiranden van meer dan 10 milimeter. Bij 10 oesters zijn eitjes aangetroffen, maar nog geen larven. Het zijn mooie signalen dat er voortplanting aan zit te komen en daarmee mogelijke uitbreiding van de oesterbank! Tijdens het onderzoek zijn ook lege mosselschelpen te water gelaten die als schone ondergrond kunnen dienen voor de oesterlarven om zich op te vestigen.

Luuk Folkerts van Gemini, verantwoordelijk voor monitoring van windpark op de natuur en omgeving, is enthousiast over de resultaten: “We dachten dat het windpark een goede plek zou zijn omdat hier vroeger oesterbanken voorkwamen, omdat de bodem hier met rust wordt gelaten en hier stenen om de windmolens liggen waar de oesterbank op kan groeien. Het is geweldig dat we nu zien dat ze zich hier weer ontwikkelen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.