Ads Top

Nieuw systeem van DK verbetert rendement

DK Prototyping for Automotive Glass heeft een naar eigen zeggen 'revolutionair systeem' ontwikkeld dat het rendement van zonnepanelen verbetert. Het Alphense bedrijf past het systeem toe op haar nieuwbouwpand; het wordt het eerste pand ter wereld dat volledig wordt bedekt met 'extra winstgevende zonnepanelen'.

Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om te kunnen functioneren, maar naarmate ze warmer worden, presteren ze naar verhouding een stuk slechter. Moderne zonnepanelen hebben een rendement van zo’n 20 procent; 80 procent blijft onbenut. De warmte zorgt ervoor dat er nog meer rendement verloren gaat. Daar heeft DK Prototyping for Automotive Glass iets voor bedacht. Door de zonnepanelen met een frame in te kapselen, ontstaat een soort legpuzzel die water- en luchtdicht aan elkaar kan worden gekoppeld.

Onder de zonnepanelen zit een luchtkanaalsysteem. Door dit systeem wordt geforceerd lucht geblazen die de panelen koelt. Hierdoor gaat het rendement van de panelen omhoog. De warme lucht wordt (afhankelijk van het seizoen) opgeslagen, maar kan ook direct worden gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Het nieuwbouwpand van DK wordt extreem duurzaam. Zo wordt het gebouw volledig bedekt met zonnepanelen. Hierdoor is geen dakbedekking meer nodig. Ook als het unieke systeem stilstaat, hebben de panelen nog steeds een functie. Ze zorgen namelijk voor een extra isolerende schil. Daarnaast gaan de zonnepanelen door koeling langer mee. Degradatie van de cellen is namelijk progressief aan temperatuur gekoppeld. Bovendien is het pand volledig CO2-neutraal en is er geen enkele gasaansluiting te vinden; alles wordt elektrisch opgewekt.

DK Prototyping for Automotive Glass start naar verwachting medio 2019 met de bouw van het duurzame pand. Als alles volgens planning verloopt, is het gebouw medio 2020 klaar.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.