Ads Top

Pop-up museum voor achterhaalde techniek bij pro-kernenergie training

De Amerikaanse prominente pro-kernenergie activist Mike Shellenberger organiseert op 1 en 2 september in Amsterdam een “training voor grassroot activisten die zich moeten gaan inzetten voor een campagne om de bestaande kerncentrales in Europa langer open te houden". Na campagnes in Californië en Korea richt Shellenberger zich op wat hij noemt "the next battle-ground, Europe".

WISE moet hier een beetje om gniffelen. Hoe kan een ecomodernist pleiten voor het in stand houden van een 40-50 jaar oude technologie? Om de irrationaliteit van zijn queeste aan te kaarten richt WISE bij de locatie van de training op zaterdagmorgen een pop-up museum in met voorbeelden van achterhaalde technologie; wie zou er nog willen werken op een typemachine? Wie belt er nog met een landlijn met draaischijf?

Om de absurditeit verder te onderstrepen lanceren we op vrijdag 31 augustus ook een mini-clip; een filmpje waarin een wat overspannen vertegenwoordiger tegen de klippen op probeert klanten er van te overtuigen dat ze met een vaste telefoon moeten gaan bellen. Belangrijkste voordeel; “een verlengsnoer waardoor je zelfs naar buiten kunt als je wilt bellen”.

In Europa staan tientallen kerncentrales die het eind van hun levensduur naderen; in landen als België, Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Zweden zullen de komende 5 jaar reactoren van het net worden gehaald. Het zijn allemaal reactoren van de eerste en tweede generatie, ontworpen en gebouwd in de jaren '70 van de vorige eeuw, voor dertig jaar. Veel hiervan hebben levensduurverlenging gekregen na ingrijpende en kostbare aanpassingen. Maar op een gegeven moment houdt het op; cruciale onderdelen van een reactor (het reactorvat, de primaire en secundaire betonnen veiligheidsomhulsels) kunnen niet vervangen worden. En ouderdom komt steeds vaker met gebreken, zie de voortdurende ellende in de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange.

Maar ecomodernist Shellenberger en zijn alliantie zeggen zo bezorgd te zijn over klimaatverandering dat ze campagne gaan voeren om bestaande kerncentrales nog langer open te houden. Op het trainingsweekend worden jongeren uit heel Europa en werknemers uit de nucleaire industrie opgeleid om zich als grassroot activist de komende maanden in hun land te mengen in het debat. Daarnaast zal de groep zich georganiseerd manifesteren tijdens de klimaattop in Catowice, Polen, in december van dit jaar.

1 opmerking:

  1. Alleen kernenergie en de firma Durex kunnen dit energie probleem oplossen

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.