Ads Top

Broeikasgas wordt bruikbare grondstof

De Gentse bio-ingenieur Frederiek-Maarten Kerckhof heeft een techniek ontwikkeld om het broeikasgas methaan efficiƫnter uit de lucht te verwijderen en mogelijk op te waarderen naar een bruikbare grondstof.
Methaan is naast CO2 het belangrijkste broeikasgas te wijten aan menselijke activiteit. Recente stijgingen van het schadelijke gas worden vooral door landbouw veroorzaakt, zoals door koeien, maar ook op rijstvelden.

Om het broeikaseffect te verkleinen, zoeken wetenschappers al een tijd naar hoe ze methaan uit de lucht kunnen houden. Met succes: vandaag bestaan er al verschillende technieken die methaan kunnen verwijderen. Die zijn echter niet erg efficiĆ«nt  en dus vrij duur.

Bio-ingenieur Frederiek-Maarten Kerckhof (UGent) ontwikkelde een techniek die de investeringskost om methaan te verwijderen, terugwint. Hij ontdekte dat de bacteriĆ«le gemeenschappen die in de buurt van methaan voorkomen, van doorslaggevend belang zijn. Sommige bacteriĆ«n verwijderen immers methaan maar gaan bovendien op zoek naar een samenwerking met andere bacteriĆ«n die zelf geen methaan kunnen verwijderen.  Wanneer die bacteriĆ«n samenwerken, kunnen de andere bacteriĆ«n ook methaan verwijderen. Daardoor kan methaan efficiĆ«nter verwijderd worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.