Ads Top

Zonnepanelen in de Randstad leveren stroom voor 60.000 huishoudens

Netbeheerder Stedin ziet dat in de provincies Zuid-Holland en Utrecht de groei van het aantal geregistreerde zonnepanelen op woningen stevig doorzet. Samen leveren de zonnepanelen jaarlijks 200 MegaWatt duurzaam opgewekte stroom. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 60.000 huishoudens. Door zelf zonne-energie te produceren besparen consumenten op de energierekening en dragen zij bij aan een beter milieu.

Bij Stedin is van 65.123 woningen in Zuid-Holland en Utrecht bekend dat zij zonnepanelen hebben. Zowel in 2014 als in 2015 installeerden ruim 13.000 huiseigenaren zonnepanelen op hun dak. Daar kwamen in de eerste helft van 2016 6.600 woningen bij. Zoals ieder jaar voert Den Haag de ranglijst met zonnedaken in de Randstad aan. De hofstad heeft 4347 huizen met zonnepanelen, op de voet gevolgd door Utrecht met 4262 huizen. Amersfoort (2833), Rotterdam (2628) en Zoetermeer (1916) maken de top vijf compleet. Amersfoort heeft van de top vijf de grootste dichtheid van zonnedaken. 4,4% van de woningen heeft hier zonnepanelen.

,,Het aandeel zonnestroom op onze netten groeit naar verwachting de komende decennia nog fors verder’’, zegt Judith Koole, directeur Klant & Markt bij Stedin. ,,We weten ook dat het grootste deel van de duurzaam opgewekte energie niet direct wordt gebruikt, maar wordt teruggeleverd aan onze elektriciteitsnetten. Wanneer we niets doen kan dit problemen opleveren Je kunt nu eenmaal niet steeds meer energie op dezelfde kabels kwijt. Daarom houden we de effecten van duurzame energieopwekking goed in de gaten en nemen we waar nodig maatregelen. Zo houden we ons energienetwerk betrouwbaar. Het is tenslotte onze taak om het netwerk zo in te richten dat het klaar is voor de nieuwe energiegeneratie.’’ Het registreren van kleinschalige duurzame initiatieven is erg belangrijk. Stedin, maar ook andere netbeheerders in Nederland hebben deze gegevens nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren. Dit is van groot belang bij storingen, werkzaamheden of calamiteiten, maar ook om vraag en aanbod optimaal op elkaar af te afstemmen. Op de site www.energieleveren.nl kunnen consumenten en bedrijven installaties voor duurzame teruglevering - zoals zonnepanelen, HR-e ketel of een windmolen - registreren. Deze cijfers worden geregistreerd in het Product Installatie Register (PIR), een initiatief van de gezamenlijke netbeheerders en EDSN.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.