Ads Top

Sportverenigingen in Fryslân moeten duurzamer

Duurzamere sportaccommodaties kunnen sportverenigingen meer financiële lucht geven. Door zelf energie op te wekken of te besparen, hoeven zij daar minder geld voor neer te leggen. Dat is gunstig voor hun financiële positie. Energieverbruik slokt namelijk al snel 15% van het totale budget op. Daarom geeft de provincie Fryslân een subsidie van € 120.000,- aan Sport Fryslân voor het project ‘de duurzame sportvereniging’. De subsidie is voor drie jaar (2016-2018).

Het duurzaamheidsproject richt zich op verenigingen met eigen accommodaties. Dat zijn er 425 in heel Fryslân. Zij kunnen hulp krijgen om duurzamer te worden door ofwel energie te besparen, ofwel zelf energie op te wekken. Ze kunnen bijvoorbeeld hulp krijgen om in aanmerking te komen voor de landelijke duurzaamheidssubsidie voor sportverenigingen. Dat is goed voor de Friese duurzaamheidsambities, maar vooral ook gunstig voor de portemonnee van de verenigingen.

Vorig jaar hield Sport Fryslân al een pilot in Noordoost Fryslân onder 106 verenigingen. Daar was de aanpak een succes. Een kwart van de verenigingen liet een energiescan uitvoeren. Zeven daarvan hebben al maatregelen uitgevoerd. De overige doen dat naar verwachting binnenkort.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.