Ads Top

Merck investeert 15 miljoen in spin-off TU/e

De Duitse multinational Merck steekt 15 miljoen euro in de ontwikkeling van ‘slimme ramen’ – ramen die het buitenlicht kunnen dimmen en de energiekosten van gebouwen kunnen reduceren. De technologie hiervoor komt van de TU/e-spin-off Peer+, dat door de chemiereus twee jaar geleden werd overgenomen.

Merck gebruikt de investering om een productiefaciliteit te bouwen voor de slimme ramen. De locatie hiervan verwacht het Duitse chemiebedrijf binnen enkele weken bekend te maken. Naar verwachting zal de productie vervolgens begin 2017 kunnen starten.

De technologie voor de slimme ramen – op basis van zogeheten vloeibare kristallen – is aan de TU/e ontwikkeld. Casper van Oosten stuitte tijdens zijn promotieonderzoek, onder begeleiding van Kees Bastiaansen en Dick Broer (faculteit Scheikundige Technologie), op materialen waarmee je ramen verduisterend en energieopwekkend kunt maken. Hij richtte samen met Teun Wagenaar Peer+ op in 2008 en won met zijn bedrijf meerdere innovatiesubsidies voordat het in 2014 werd overgenomen door Merck.

Deze investering van Merck is de volgende stap in de strategie van de multinational om deze vloeibare kristaltechnologie voor innovatieve nieuwe toepassingen anders dan LCD-schermen te gebruiken. Er zijn al een aantal pilot projecten gestart met deze technologie. Zo is een deel van het Innovation Center van Merck in Darmstadt al van ‘slimme ramen’ voorzien. Hetzelfde zal gebeuren in hun nieuwe productiefabriek voor OLEDs.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.