Ads Top

VUB bouwt mee aan zuinige hybride bus en truck

Hybride personenwagens zijn tegenwoordig een vertrouwde verschijning. In zwaardere voertuigen als vrachtwagens en bussen komt de opmars van hybride aandrijving echter moeilijk op gang. Dat komt vooral door de hoge eisen die zwaardere hybride voertuigen stellen aan hun aandrijflijn en batterijen. Onderzoekscentrum MOBI van de Vrije Universiteit Brussel heeft 2,1 miljoen euro ontvangen om de prestaties van aandrijflijnen in hybride bussen en trucks significant te verbeteren.

Een hybride voertuig wordt aangedreven door een combinatie van elektromotoren en een verbrandingsmotor. Door deze verschillende krachtbronnen op een slimme manier te combineren, kan een flinke brandstofbesparing worden gerealiseerd. Daar komt bij dat een hybride aandrijfsysteem het mogelijk maakt om de energie die vrijkomt tijdens het remmen te gebruiken om de batterij bij te laden. In gewone wagens gaat deze energie geheel verloren in de vorm van wrijvingswarmte.

Hybride aandrijving heeft in personenwagens haar waarde inmiddels ruim bewezen. Maar toepassing ervan in zwaardere voertuigen zoals bussen en vrachtwagens wordt gehinderd door technische uitdagingen: de optimalisatie van de aandrijflijn en het opschalen van de batterijen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft de Europese Commissie via ORCA (Optimised Real-world Cost-Competitive Modular Hybrid Architecture for Heavy Duty Verhicle) 2,1 miljoen euro toegekend aan MOBI VUB om het energiemanagement van de aandrijflijn en de batterijen sterk te verbeteren. ‘Dat moet leiden tot hybride bussen en trucks die 40% efficiënter zijn,’ zegt Noshin Omar, die het project vanuit MOBI VUB coördineert.

1 opmerking:

  1. Waarom niet overstappen op volledig elektrisch? Vraag naar volledig elektrische voertuigen en verkoop gaat harder dan hybride en dat zal in de komende jaren meer worde. Hybrides stijgen ook natuurlijk maar veel minder dan elektrische voertuigen

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.