Ads Top

Groen licht voor herstart oliewinning in Schoonebeek

NAM mag de gerepareerde injectiewatertransportleiding tussen De Hulte en Rossum weer in gebruik nemen. Hierdoor mag NAM de olieproductie in Schoonebeek, en daarmee samenhangend de waterinjectie in Twente weer hervatten onder de huidige geldende vergunningen. 

Bij de oliewinning in Schoonebeek komt productiewater vrij dat met behulp van de gerepareerde injectiewatertransportleiding weer getransporteerd kan worden naar Twente om daar geïnjecteerd te worden in het lege gasveld Rossum-Weerselo.

De gekozen oplossing biedt volgens NAM een innovatieve en robuuste oplossing voor de komende jaren, die tegelijkertijd ruimte laat voor de verschillende verwerkingmethodes van productiewater die in het huidige evaluatieonderzoek naar de waterinjectie in Twente worden overwogen voor de langere termijn.

Of de pijpleiding ook op langere termijn in gebruik zal blijven hangt af van de uitkomst van dat lopende evaluatieonderzoek. Naar verwachting neemt minister Kamp hierover eind dit jaar een besluit.
.
Over dit onderwerp zijn ook vragen gesteld door de politiek. Om iedereen de gelegenheid te geven kennis te nemen van de stand van zaken, heeft NAM besloten de oliewinning in Schoonebeek niet nu al maar medio september te hervatten.

De oliewinning in Schoonebeek is een belangrijke pijler voor de werkgelegenheid in met name Zuid-Oost Drenthe. Op jaarbasis zijn er in totaal ongeveer 200 mensen dagelijks direct betrokken bij de oliewinning in Schoonebeek waaronder ongeveer 80 medewerkers van NAM. Tevens leveren ca. tien bedrijven in de regio Twente en enkele tientallen bedrijven in Drenthe hun diensten aan NAM om de oliewinning in Schoonebeek mogelijk te maken. Daarnaast zijn er nog eens 50- 75 mensen indirect betrokken bij de oliewinning in Schoonebeek.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.