Ads Top

Greenchoice 'powert' eerste publieke zonnepark in Friesland

Onlangs startte de crowdfundcampagne voor het eerste publieke zonnepark in Friesland. Coöperatie Zonnepark Harlingen bouwt in samenwerking met de gemeente Harlingen en Greenchoice een zonnepark van 3.528 zonnepanelen. Greenchoice neemt de opgewekte groene stroom af en maakt zo het zonnepark mede mogelijk. Iedereen in Nederland kan al vanaf €25,- meedoen, ook wie geen klant van Greenchoice is.

Het zonnepark wordt voor bijna eenderde gefinancierd via crowdfundingplatform Zonnepanelendelen. De rest komt van een duurzame Nederlandse bank. Ook Greenchoice investeert mee in het project. Gemeente Harlingen kocht al 10% van de panelen en steunt zo het project extra. De teller voor de crowdfunding staat per vandaag op 215 deelnemers die al ruim €160.000 inlegden. Dat is ruim de helft van de €300.000 die nodig is om te starten. Meedoen kan tot eind augustus.

Op monumentale panden en in de binnenstad van Harlingen mogen geen zonnepanelen liggen. De coöperatie Zonnepark Harlingen wil de stad een duurzamer gezicht geven door iedereen toch de kans te geven om te profiteren van de energie van de zon via het gezamenlijke zonnepark.

Het zonnepark wordt 18.412 vierkante meter (bijna drie voetbalvelden) groot en komt te liggen in industrieterrein Oostpark te Harlingen. De zonnepanelen hebben in totaal een capaciteit van 952 kilowattpiek. In het eerste volledige productiejaar wekken ze naar verwachting meer dan 1 miljoen kilowattuur op. Ofwel genoeg groene stroom voor bijna 300 huishoudens.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.