Ads Top

AMC gaat over op LED-verlichting

Met het indraaien van een buislamp markeerde RvB-lid Maas Jan Heineman 28 juli een gedenkwaardig moment: de honderdduizendste vierkante meter AMC kreeg LED-verlichting.

“Ik vind het enorm belangrijk om veel meters te maken als het gaat om duurzaamheid, dus op het gebied van milieu, energie en afval produceren. En overgaan op LED-verlichting is een reuzestap,” zegt Heineman.

“Tot nu toe hebben we zo’n 15 duizend lichtbronnen vervangen”, zegt Wim Landwehr Johan (rechts), die het LED-project als beheerder Elektrotechniek onder zijn hoede heeft. “Alle lampen in liften en trappenhuizen onder andere, maar ook die in collegezalen en op de technische tussenvloeren.”

Uiteindelijk moeten overal in het gebouw en de directe omgeving daarvan LED-lampen branden. Jaarlijks betekent dat zo’n 1700 duizend euro aan energiebesparing plus een CO2-reductie met 920 duizend kilo. “En dat is nog maar het halve verhaal, stelt Landwehr Johan vast, want ook de exploitatie- en onderhoudskosten worden lager. "Neem al die lampjes van de vluchtwegaanduidingen. Omdat die continu branden, moesten ze voorheen jaarlijks worden vervangen. In LED-vorm gaan ze ruim driemaal zo lang mee.”

Enig noemenswaardig nadeel van LED, denkt hij, is de netvervuiling. “Een lastig technisch verhaal, maar het komt erop neer dat de gangbare drivers van LED-verlichting een lagere netspanning teweegbrengen. Dat kunnen we in het AMC niet hebben natuurlijk, daarom hebben we hier kwalitatief zeer hoogwaardige drivers aangekocht.”

Eind 2018 zullen nagenoeg alle lampen door een LED-variant zijn vervangen. “Dat is te zeggen: alle quick wins”, aldus de beheerder. “Voor een aantal specials, sommige laboratoria bijvoorbeeld, denken we nog een beetje meer tijd nodig te hebben.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.