Ads Top

Broeikasgas wordt bruikbare grondstof

De Gentse bio-ingenieur Frederiek-Maarten Kerckhof heeft een techniek ontwikkeld om het broeikasgas methaan efficiënter uit de lucht te verwijderen en mogelijk op te waarderen naar een bruikbare grondstof.
Methaan is naast CO2 het belangrijkste broeikasgas te wijten aan menselijke activiteit. Recente stijgingen van het schadelijke gas worden vooral door landbouw veroorzaakt, zoals door koeien, maar ook op rijstvelden.

Om het broeikaseffect te verkleinen, zoeken wetenschappers al een tijd naar hoe ze methaan uit de lucht kunnen houden. Met succes: vandaag bestaan er al verschillende technieken die methaan kunnen verwijderen. Die zijn echter niet erg efficiënt  en dus vrij duur.

Bio-ingenieur Frederiek-Maarten Kerckhof (UGent) ontwikkelde een techniek die de investeringskost om methaan te verwijderen, terugwint. Hij ontdekte dat de bacteriële gemeenschappen die in de buurt van methaan voorkomen, van doorslaggevend belang zijn. Sommige bacteriën verwijderen immers methaan maar gaan bovendien op zoek naar een samenwerking met andere bacteriën die zelf geen methaan kunnen verwijderen.  Wanneer die bacteriën samenwerken, kunnen de andere bacteriën ook methaan verwijderen. Daardoor kan methaan efficiënter verwijderd worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.