Ads Top

Nieuwe zeeheld van NAM: compacte robotkraan RoBorg

Het onderhoudsschip De Kroonborg krijgt binnenkort een nieuw ‘bemanningslid’, de RoBorg. De RoBorg is een compacte robotkraan, die zal worden ingezet voor werkzaamheden aan productieputten op onbemande platforms in de Noordzee.

NAM produceert op de Noordzee vanaf 23 platforms aardgas uit 80 productieputten. Voor een veilige en optimale gaswinning voert NAM het hele jaar door inspecties en onderhoudswerkzaamheden uit. Deze werkzaamheden kunnen voortaan vanaf De Kroonborg met de RoBorg worden uitgevoerd. Aparte kranen op platforms, werkschepen en –platforms zijn hierdoor niet langer nodig.

In totaal beheert NAM 158 productieputten op de Noordzee, waarvan 80 actieve putten. NAM controleert alle putten met camera’s en drukmetingen en voert regelmatig inspecties en reparaties uit. Tot voor kort waren hiervoor grote kranen nodig, of werden tijdelijke, kostbare werkplatforms geïnstalleerd. Met de komst van RoBorg is dat grote materieel niet langer nodig. De Kroonborg vaart naar een platform waar werkzaamheden gepland staan, putspecialisten plaatsen de RoBorg op de platforms en dan kunnen de werkzaamheden van start.

NAM kan met RoBorg vrijwel alle benodigde liftwerkzaamheden aan de putten uitvoeren. RoBorg wordt op afstand bestuurd en voert vele werkzaamheden uit, rekening houdend met de veiligheidseisen. RoBorg maakt flexibel en efficiënt werken op zee mogelijk. Dure werkplatforms en –schepen zijn niet langer nodig. Dat betekent een besparing van operationele kosten.
Eerder introduceerde NAM met de inzet van de Kroonborg al een nieuwe, efficiënte manier van werken op onbemande platforms op zee. Medewerkers hoeven niet meer met helikopters naar het werk te gaan. Dit betekent minder reis- en wachttijd. Het terugbrengen van de helikoptervluchten met 30% betekent ook minder uitstoot van CO2.

NAM voerde de afgelopen maanden op de NAM-locatie in Zuidbroek testen uit met de RoBorg. Hiervoor werd de omgeving van een offshore platform nagebootst. In eerste instantie werd de compacte robotkraan ontwikkeld om te ondersteunen bij onderhoudswerkzaamheden op de Shell raffinaderijen in Pernis en Moerdijk. Het is voor het eerst dat dit type mini-kraan toegepast gaat worden voor putonderhoud in de offshore-industrie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.