Ads Top

'Steeds meer gevaarlijke slimme gasmeters in Nederland'

De overheid krijgt de problemen met gevaarlijke slimme gasmeters ondanks beloftes van beterschap niet onder controle. Minister Wiebes (Economische Zaken) liet het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) na onthullingen door Kassa orde op zaken stellen. Uit een rapport van dit overheidsorgaan blijken de problemen alleen maar groter te zijn geworden, meldt Kassa.

Netbeheer Nederland liet Wiebes in november 2017 schriftelijk weten dat het om 62.000 meters met een te kort schroefdraad gaat. Daardoor is er een verhoogde kans op gaslekken. Het aantal werd tot tweemaal naar boven bijgesteld. Het blijkt uiteindelijk te gaan om ruim 66.000 meters.

Netbeheerders waren niet in staat om die gevaarlijke meters op tijd te vervangen. Uit het rapport blijkt dat er nog steeds 1744 slimme gasmeters hangen die al voor april dit jaar vervangen hadden moeten worden. Vier van deze meters zijn zo gevaarlijk dat het SodM al december vorig jaar concludeerde dat ze onmiddellijk vervangen moesten worden. Deze meters zijn voorzien van een adapter, een door de netbeheerders bedachte oplossing om het probleem met de te korte schroefdraad op te lossen. Voor de montage is een kunststof lijm gebruikt die volstrekt onveilig is.

Uit onderzoek van het SodM blijkt bovendien dat er nog ruim 39.000 gebrekkige meters zijn bijgeplaatst deze zomer door netbeheerder Enexis. Dit keer hebben de meters geen te kort aangesneden schroefdraad, maar een schroefdraad dat niet diep genoeg is. Het is niet duidelijk of alle meters dit probleem hebben, daarom vindt de SodM dat ze voor de zekerheid allemaal vervangen moeten worden.

Foto: Remko van Dokkum (cc)

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.