Ads Top

Eerste elektrische bestelwagen in Nederland gaat rijden voor Gom

Een opvallende uitbreiding van het wagenpark bij Gom: het schoonmaakbedrijf gaat rijden met de eerste elektrische bestelwagen in Nederland. De bedrijfswagen is bedoeld voor Gom Specialistische Reiniging, dat de auto gaat inzetten in de binnenstad van Amsterdam. ‘Dit is vooral een investering in de toekomst’, zegt directeur Peter Hoeijmans van de businessunit Gom Specialistische Reiniging.

De aanschaf van de elektrische bus is voor Gom vooral een proef. ‘We willen in eerste instantie bekijken hoe het zit met de inzetbaarheid van een elektrische bedrijfswagen. Pas daarna overwegen we om het concept landelijk verder uit te rollen. Deze pilot kunnen we in principe overal draaien, maar vooral in de binnenstad van Amsterdam komt deze auto optimaal tot zijn recht. We hebben hier bovendien veel opdrachtgevers die we er gelukkig mee gaan maken, in het bijzonder de Universiteit van Amsterdam.’ Al eerder heeft Gom kleine elektrowagens ingezet voor de bewassing van de universiteitsgebouwen in de binnenstad.

In het eerste kwartaal van 2019 moet de bestelwagen namens Gom Specialistische Reiniging op de weg verschijnen. De actieradius op één volle accu is 300 kilometer, ruim voldoende voor een werkdag. De auto komt als standaard dieselauto van de lopende band rollen. Pas daarna wordt het motorische gedeelte omgebouwd.

Nu nog zijn elektrische auto’s duurder dan vergelijkbare bedrijfswagens op diesel of benzine. Maar, zegt Hoeijmans: ‘Transportkosten zijn slechts een fractie van de schoonmaakkosten. De mensen die erop zitten zijn veel duurder. En het zal elkaar per kilometer weinig ontlopen: tanken hoeft niet meer, want dat doe je thuis, op de zaak of bij de klant. En er is nauwelijks onderhoud aan.’


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.