Ads Top

Bytesnet wil warmte leveren voor Warmtenet Noordwest

Datacenter Bytesnet wil in de toekomst warmte gaan leveren aan WarmteStad. De warmte kan worden gebruikt voor het verwarmen van gebouwen en woningen op Zernike Campus en in de noordelijke wijken van Groningen. Het gaat om duurzame ‘restwarmte’ die vrijkomt bij het koelen van ICT apparatuur.

De directeuren Dick Takkebos en Peter de Jong van respectievelijk WarmteStad en Bytesnet tekenden onlangs het samenwerkingscontract. Bytesnet bouwt momenteel een modern datacenter op Zernike Campus in Groningen. Het datacenter biedt onderdak aan ICT platforms en slaat data op van lokale data-intensieve bedrijven en organisaties in de stad en de regio.

In het ‘Data Competence Center d’ROOT’ zijn niet alleen datazalen met een perfect geconditioneerde ruimte en een continue stroomvoorziening maar is er ook een datalab. Hier wordt onder meer geëxperimenteerd met opslag en verwerking van big data. Steeds meer bedrijven en instellingen maken gebruik van de dienstverlening van datacenters. De verwachting is dat dit de komende jaren fors zal toenemen.

Bij een datacenter staan de servers in gangen opgesteld. Deze gebruiken 24 uur per dag stroom en produceren 24 uur per dag warmte. De warmte die vrijkomt bij het koelen van de servers wordt via een warmtewisselaar afgevoerd  en vervolgens via een elektrische warmtepomp tot de gewenste temperatuur opgewaardeerd. Via het warmtenet wordt de warmte vervolgens geleverd aan de noordelijke wijken van Groningen.

Op Zernike Campus is in 2017 al een start gemaakt met de aanleg van het warmtenet. Deze gaat in de toekomst meer dan 10.000 huishoudens, bedrijven en kennisinstellingen op Zernike en de woonwijken Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen en Kostverloren voorzien van duurzame warmte. In 2019 wordt het warmtenet verder uitgebreid naar de Planetenlaan, Pleiadenlaan en de Dierenriemstraat, dit hebben de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen in oktober besloten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.