Ads Top

'Groene consument houdt onbewust kolencentrales open'

Huishoudens die groene stroom kopen bij grote fossiele energiebedrijven dragen indirect bij aan het langer openhouden van kolencentrales in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat het wel degelijk uitmaakt bij welke leverancier mensen groene stroom kopen. Groene stroomleverancier Qurrent is daarom een campagne gestart waarmee zij Nederlanders wil 'wakker schudden'.

Door consumenten bewust te maken van de duurzaamheidsscore van hun stroomleverancier, wil Qurrent hen oproepen over te stappen naar een 100 procent groene stroomleverancier en daarmee de noodzakelijke energietransitie versnellen. Nu nemen veel Nederlanders groene stroom af bij leveranciers die daarnaast ook grijze stroom uit kolen- en gascentrales leveren. Op deze manier dragen Nederlanders die groene stroom afnemen alsnog bij aan de winstgevendheid van niet duurzame bedrijven en dus indirect aan het openhouden van kolencentrales, legt Qurrent in de campagne uit.

Op de nieuwe website www.Qurrent.nl/consumentenbond kunnen mensen checken hoe groen hun stroomleverancier echt is. Ook kunnen ze zien hoeveel CO2 ze besparen door over te stappen naar een echt groene stroomleverancier. Qurrent maakt daarvoor gebruik van de cijfers van de afgelopen jaren van het onderzoek naar de duurzaamheid van Nederlandse stroomleveranciers door de Consumentenbond, Greenpeace, WISE en Natuur & Milieu. Daaruit blijkt dat de helft van de Nederlandse energieleveranciers een onvoldoende scoort en dat hun vooruitgang over de afgelopen jaren niet snel gaat. Binnenkort komt het nieuwe rapport over 2018 uit.

In Nederland was in 2018 slechts 6,6 procent van alle opgewekte energie duurzaam. Ter vergelijking: Portugal, Litouwen, Roemenië en Kroatië doen het een stuk beter als het gaat om het aandeel van energie uit hernieuwbare bronnen. Nederland bungelt in Europa onderaan op het gebied van duurzaamheid. Volgens Qurrent zorgt de trage omslag van vooral grote stroomleveranciers naar groene stroom ervoor dat dit niet verandert. Consumenten kunnen door een overstap naar een 100 procent groene stroomleverancier zelf de energietransitie versnellen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.