Ads Top

Aankoop warmtekrachtcentrale mijlpaal voor natuur in Hattemerpoort

Gedeputeerde Staten van Gelderland en Boverhoff Sloopwerken B.V., eigenaar van de warmtekrachtcentrale op het terrein van de voormalige Berghuizer Papierfabriek in Wapenveld, hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van de in onbruik geraakte warmtekrachtcentrale.

De sloop van de warmtekrachtcentrale zorgt voor een betere ecologische verbinding tussen de Veluwe en de IJsselvallei. De warmtekrachtcentrale ligt precies in het smalste deel van de Hattemerpoort, de groene verbinding tussen de Veluwe en de IJssel. Door de sloop van de gebouwen in dit gebied wordt de doorgang voor en het leefgebied van verschillende diersoorten veel groter.

De aankoop van de warmtekrachtcentrale vormt de kroon op de verwerving van het terrein van de Berghuizer Papierfabriek in 2011 en de inrichting tot natuurgebied. De oude warmtekrachtcentrale vormde nog een lelijke ‘puist’ in het landschap. Door de sloop ervan wordt het smalste deel van de Hattemerpoort ook landschappelijk gezien veel aantrekkelijker.

Door de extra ruimte wordt de ecologische verbindingszone aantrekkelijker voor verschillende diersoorten die vanaf de Veluwe naar de IJssel en verder willen trekken. Zo kunnen dieren zich makkelijker verplaatsen.

In 2019 wordt de warmtekrachtcentrale gesloopt. Na de sloop zal de natuur zich vanzelf herstellen. De inrichting en het beheer van de Hattemerpoort, gelegen in de gemeenten Hattem en Heerde, gebeurt onder regie van de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF). De GNMF is door provincie Gelderland aangewezen als gebiedsregisseur.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.