Ads Top

Ruim helft van nieuwbouwwoningen nu zonder gasaansluiting gebouwd

Sinds 1 juli 2018 wordt in 56 procent van alle nieuwbouwprojecten in de provincie Utrecht en Zuid-Holland geen aardgasaansluiting meer gevraagd. Het is voor het eerst dat bij netbeheerder Stedin meer aanvragen binnenkomen voor een nieuwbouwwoning zonder aardgas dan met. In 2017 werd nog maar 36% zonder aardgas opgeleverd. De plaatsen die percentueel het meest aardgasvrij bouwen zijn Spijkenisse met 100%, gevolgd door Wijk bij Duurstede (97%) en Rotterdam (93%).

Sinds 1 juli 2018 is de plicht van netbeheerders om nieuwbouwwoningen desgevraagd op aardgasnet aan te sluiten geschrapt. Dit omdat de overheid de ambitie heeft om alle woningen in 2050 van het aardgas af te hebben. Toch is afgelopen kwartaal de bouw gestart voor 1939 nieuwe woningen verwarmd op aardgas. Dit kan omdat deze woningen een omgevingsvergunning hebben aangevraagd voor 1 juli. Eenmaal aangevraagd is de vergunning onbeperkt geldig. Hoeveel woningen er nog gebouwd gaan worden op basis van een oude vergunning is niet duidelijk. Inschatting is dat het nog enkele jaren kan duren voordat 100% van de nieuwbouw toekomstbestendig wordt gebouwd.

Stedin heeft met gemeenten en provincies afspraken gemaakt om met ontwikkelaars en bouwers in gesprek te gaan om vrijwillig af te zien van het recht op aardgas. "Er valt nog veel in te halen", zegt David Peters, Chief Transition Officer van Stedin. "We zijn positief over de ingezette koers, maar het is niet uit te leggen dat er miljoenen geïnvesteerd worden om bestaande woningen van het aardgas af te krijgen terwijl er tegelijkertijd nog woningen met een gasaansluiting worden bijgebouwd."

De cijfers passen in een grotere trend. In 2017 werd nog 64 procent met aardgas opgeleverd. Het gemiddelde voor 2018 staat nu op 58% met aardgas. Opvallend is ook: hoe groter het bouwproject is, hoe meer aardgasvrij. Werden er meer dan 50 huizen tegelijk gebouwd? Dan werd 83% zonder aardgasaansluiting opgeleverd. Maar de grootste groep, nieuwbouwprojecten met 10 tot 50 woningen, scoorde met 36% beduidend lager. Peters: "Ook bij de ontwikkelaars van ‘kleinere’ projecten blijven wij benadrukken: houd je plannen opnieuw tegen het licht. Kijk nog eens goed of aardgas wel nodig is. Een koper heeft er echt meer aan als zijn huis direct toekomstklaar wordt opgeleverd."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.