Ads Top

Zuidhorn tweede gemeente voor proefproject met kleine windmolens

Zuidhorn wordt na Slochteren de tweede gemeente in de provincie Groningen waar kleine windmolens, met een ashoogte van maximaal 15 meter, in het buitengebied mogen worden geplaatst. In dit geval gaat het specifiek om het project van de lokale energiecoöperatie Paddepoel Energiek, die twee of drie 'wijkwindmolens' wil plaatsen, vlakbij het gemaal bij Dorkwerd.

De windmolens worden gefabriceerd door het Groninger bedrijf E.A.Z. Wind. Het gaat in Zuidhorn om een proefproject, dat moet uitwijzen of er behoefte is aan dit type windmolen in het buitengebied. Pilots met kleine windmolens vormen een van de ambities die de provincie heeft uitgesproken in de Omgevingsvisie 2016-2020. Vorige maand was Slochteren de eerste gemeente in de provincie die werd aangewezen voor een proefproject met kleine windmolens.

Het project van Paddepoel Energiek (een zogeheten postcoderoosproject) is bedoeld voor alle mensen die in de buurt van de opweklocatie wonen, dus niet alleen voor bewoners van de wijk Paddepoel zelf, maar ook van bijvoorbeeld Dorkwerd en Aduard. Iedereen die in een van de volgende postcodes woont kan deelnemen aan het project: 9738, 9831, 9745, 9742, 9743, 9745, 9746 en 9747. De kleine molens moeten voorzien in eigen opgewekte groene stroom voor de deelnemers, die via de coöperatie zelf ook eigenaar worden van de molens.

Paddepoel Energiek werkt in het project samen met Grunneger Power, die eerder een postcoderoosproject met zonnepanelen op het dak van het Alfacollege realiseerde. Paddepoel Energiek wordt door de provincie financieel ondersteund bij het onderzoeken van de haalbaarheid en uitvoering van dit project. Eerder dit jaar werd Paddepoel Energiek door de provincie geselecteerd als een van de zes initiatieven die verder worden geholpen bij het energieneutraal maken van de wijk of het dorp.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.