Ads Top

Technische briefing GTS voor Tweede Kamer commissie

Vorige week heeft Bart Jan Hoevers, algemeen directeur van Gasunie Transport Services voor de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer een technische briefing verzorgd over de leveringszekerheid, export en binnenlands gebruik van Gronings Kwaliteit gas.

Naast GTS leverde ook René Peters, directeur gastechnologie van TNO, een bijdrage aan de briefing.
Tijdens de briefing van GTS legde Bart Jan Hoevers uit hoe de Europese g-gasmarkt zich de komende jaren gaat ontwikkelen en welke gevolgen dat heeft voor de toekomstige behoefte aan de gasproductie uit het Groningenveld. De afgelopen jaren is de Groningenproductie enorm gedaald, terwijl de daling van de gasvraag pas over enkele jaren wordt ingezet. GTS heeft de mogelijkheid om buitenlands gas om te zetten voor Nederlands gebruik. Dat is sinds de daling van de Groningenproductie gestegen van 5,7 miljard kuub in 2013 naar 25,8 miljard kuub in 2017.

Daarnaast zijn er in 2013 afspraken gemaakt om het buitenland vanaf 2020 in 10 jaar tijd om te schakelen van l-gas naar h-gas. Vanwege de ombouw van de buitenlandse markt zal de behoefte aan gas van Groningen kwaliteit vanaf 2030 het nulpunt naderen omdat er geen export meer plaatsvindt.

Ook verduurzaming huishoudens (hybride warmtepompen) kan bijdragen om de vraag terug te dringen. Een hybride warmtepomp zorgt voor een halvering van het gasverbruik per huishouden. Jaarlijks worden 400.000 cv-ketels vervangen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.