Ads Top

Bedrijfsleven wil innovatieve windenergie-technologieën testen op Noordzee

Het bedrijfsleven wil innovatieve technologieën voor windenergie testen en exploiteren op een speciaal daarvoor ingericht innovatiekavel op de Noordzee bij Borssele. Marktpartijen konden hun aanvraag voor een vergunning en subsidie uiterlijk vandaag bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat indienen. De komende maanden worden de ingediende aanvragen beoordeeld en wordt de partij met het beste plan als winnaar aangewezen. Op het innovatiekavel worden vanaf 2020 nieuwe technologieën getest en verder ontwikkeld. Tegelijkertijd wordt er tot 20 MW aan duurzame energie opgewekt; voldoende voor duizenden huishoudens.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat: “De afgelopen jaren is de kostprijs voor wind op zee spectaculair gedaald. Dat komt onder meer door schaalvergroting en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Om de dalende trend in de kostprijs door te zetten moeten nieuwe ideeën en innovaties de ruimte krijgen om zo snel mogelijk verder te ontwikkelen. Zo kunnen we de kosten voor de energietransitie beperken.”

Het innovatiekavel Borssele V is een klein kavel binnen windenergiegebied Borssele waar innovaties voor wind op zee onder echte condities kunnen worden getest en verder ontwikkeld. De biedingen zullen dan ook worden beoordeeld op hun innovatieve karakter, hun bijdrage aan kennis en ervaring en hun effect op verdere kostprijsreductie voor wind op zee. Omdat innovatieprojecten door de grotere risico’s en beperkte omvang doorgaans duurder zijn dan normale projecten, is er vanuit onder meer de SDE+ subsidie beschikbaar.

Tot 2023 wordt in Nederland hard gewerkt aan de aanleg van vijf windparken die, tezamen met de reeds bestaande windparken, een totaal vermogen van ruim 4.500 MW hebben en daarmee behoren tot de grootste ter wereld. Deze grote windparken dragen veel bij aan de energietransitie. Ze hebben voldoende capaciteit om miljoenen huishoudens van duurzaam opgewekte stroom te voorzien. Tegelijkertijd voelen andere groene energie technieken de druk om ook snel goedkoper te worden. Binnenkort wordt bekend welke partij als winnaar wordt aangewezen voor de kavels I en II van Hollandse Kust (zuid). Voor dit windpark is voor het eerst geen subsidie nodig. In 2016 werd de vergunning voor de kavels I en II van windenergiepark Borssele gewonnen door Ørsted, en de kavels III en IV door een consortium bestaande uit Eneco, Diamond Generating Europe, Shell en Van Oord. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.