Ads Top

Gedeputeerde Traag bezoekt Enschedese energie initiatieven

Gedeputeerde Annemieke Traag was vrijdag 26 januari op bezoek in Enschede. Ze bezoekt alle Overijsselse gemeenten om te bekijken hoe kan worden samengewerkt bij de realisatie van de ambities op het gebied van nieuwe energie. Tijdens het bezoek in Enschede bekeek ze meerdere projecten op het gebied van energietransitie. Eén daarvan is het uit 600 zonnepanelen bestaande zonnedak van Twente Milieu, dat deze vrijdag officieel in gebruik is genomen. Ook werd een bezoek gebracht aan REIMARKT. Hier werd gesproken over onder meer de verduurzaming van particuliere woningen, benutten van industriële restwarmte en innovatie in de energietransitie.

Traag was onder de indruk van het zonnedak en hoe het tot stand is gekomen. Eelco Eerenberg, wethouder duurzaamheid geeft aan: “Het is goed om te zien dat dit project tot stand is gekomen dankzij een lokale energiecoöperatie, Enschede Energie. We zien dat vooral bij dit soort projecten die “van onderop” ontstaan het draagvlak groot is en de revenuen ook bij inwoners en bedrijven terecht komen”. Lokale initiatieven zijn dan ook een belangrijke pijler in de realisatie van onze duurzame ambities.”

Gedeputeerde Traag: “Het ondersteunen van lokale initiatieven is één van de pijlers in het energieplan, dat we samen met onze partners in de samenleving uitvoeren. Onze stip op de horizon is een energieneutrale provincie, voor de korte termijn willen we 20% nieuwe energie in 2023. Alleen als alle partijen samenwerken kunnen we de ambitieuze doelen van Europa, het rijk en ons eigen provinciale plan halen.”

“Nieuwe energie draagt bij aan een schone en aantrekkelijke leefomgeving. Daarnaast biedt het economische kansen: een stad als Enschede met een hogeschool en technische universiteit kan ook profiteren van de innovatievraagstukken die de energietransitie met zich meebrengt”, aldus Traag.
Wethouder Eelco Eerenberg: “Daar kan ik volledig bij aansluiten. Als je ziet hoe Enschedese studenten internationaal voorop lopen op het gebied van duurzame energie, denk aan het Solar Team Twente, dan moeten we als stad en als regio optimaal van die kennis gebruik maken. Het zou mooi zijn als Enschede dé proeftuin van innovaties wordt.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.