Ads Top

Enecogen en TenneT sluiten overeenkomst voor blackstart voorziening

Enecogen en TenneT hebben recent een overeenkomst gesloten voor de beschikbaarstelling van een zogenaamde ‘black-start’ voorziening bij de Enecogen gascentrale in Rotterdam-Europoort, vanaf september 2018. Deze noodvoorziening kan in geval van (grootschalige) stroomuitval, het hoogspanningsnet weer in bedrijf stellen. 

Dankzij de kwaliteit van het Nederlandse stroomnet is dit een extreem scenario.  Toch moet landelijk netbeheerder TenneT de leveringszekerheid in alle situaties kunnen garanderen. Inclusief de ‘black start’ voorziening bij Enecogen heeft TenneT drie van dergelijke voorzieningen beschikbaar in Nederland. Alan van Ballegooijen, general manager van Enecogen: ‘Deze overeenkomst draagt bij aan een stabiele en betrouwbare energievoorziening en helpt om Enecogen richting de toekomst goed te positioneren in de energiemarkt’.
Praktijk
In een black-out situatie is een herstelvoorziening nodig om het net weer onder spanning te brengen. De elektriciteitscentrales in Nederland zullen opnieuw moeten worden opgestart. Hierbij zorgt een black-start generator voor elektriciteit om tenminste één van de twee eenheden van de Enecogen centrale op te starten, waarmee vervolgens weer andere centrales en gebruikers kunnen worden gestart. De black-start generator zwengelt zo als het ware als een startmotor de centrale weer aan en daarmee de rest van het elektriciteitsnet.

De herstelvoorziening bestaat straks uit een noodstroomaggregaat, een gasturbinegenerator en de twee eenheden van de Enecogen centrale. In de tweede helft van 2017 is begonnen met de civiele werkzaamheden. Verdere installatiewerkzaamheden zullen daarna worden uitgevoerd door Siemens AG, dezelfde partij die destijds de bestaande installatie heeft gebouwd. Naar verwachting is de installatie in de zomervakantie van 2018 gereed voor overname door Enecogen. Vanaf september 2018 moet de installatie op afroep door TenneT opgestart kunnen worden, om vervolgens minimaal 24 uur operationeel te kunnen blijven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.