Ads Top

Lening van € 25,8 miljoen aan gemeenten voor zonnepanelen

De provincie Noord Brabant wil een lening geven van € 25,8 miljoen aan gemeenten in Zuidoost-Brabant om op circa 5.000 huishoudens zonnepanelen te realiseren. Na goedkeuring van Provinciale Staten zet de provincie hiervoor geld in dat verdiend is met de verkoop van energiebedrijf Essent.

Twaalf gemeenten in Zuidoost-Brabant organiseren gezamenlijk een groot zonnepanelenproject (circa 70.000 panelen) voor particuliere woningbezitters. Zes of zeven van die gemeenten hebben belangstelling om gebruik te maken van een lening van de provincie. Het gaat om de gemeenten Eindhoven (€ 15,3 miljoen), Geldrop-Mierlo (€ 3 miljoen), Gemert-Bakel (€ 1,3 miljoen), Son en Breugel (€ 1,3 miljoen), Valkenswaard (€ 2,4 miljoen), Waalre (€ 1,2 miljoen) en mogelijk Cranendonck (€ 1,3 miljoen). De rente op de leningen is marktconform, maar de voorwaarden zijn gunstig omdat de gemeenten makkelijk vervroegd kunnen aflossen.

Het project maakt zonnepanelen bereikbaar voor woningbezitters die niet de middelen hebben om de zonnepanelen in één keer te kopen. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Energie): “Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk Brabanders omschakelen naar duurzaam opgewekte energie. Met de aanpak van de gemeenten kunnen meer mensen profiteren van zonnepanelen, ook als ze het geld voor de aanschaf niet hebben.”

Eventueel kunnen verenigingen, scholen of kleine bedrijven ook meedoen aan het project. De gemeenten laten de zonnepanelen installeren, inclusief garantie en onderhoud. De deelnemer aan het project betaalt de investering af in 15 jaar wat jaarlijks minder kost dan de besparing op de energierekening.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.