Ads Top

Waterstofauto mag de weg op

Rijden op waterstof is een belangrijke pijler in duurzame mobiliteit. Waterstofauto’s vervangen op termijn de elektrische wagens en de eerste waterstofauto’s rollen in Nederland van de band. Het Green Team Twente is het toonbeeld van deze trend. Met hun doorontwikkelde waterstofauto mikt het team van de Universiteit Twente medio 2014 op de eerste drie plekken in de Shell Eco Marathon. De auto krijgt een RDW-keuring en mag sinds dit jaar bovendien voor het eerst de openbare weg op. Op 18 december presenteert Green Team Twente hun ontwerpplannen.
De waterstofauto heeft de toekomst en bij overheid en bedrijfsleven dringt dat besef steeds meer door. Niet olie of elektriciteit als energiedrager van elektromotors in de auto, maar waterstof. De voertuigen hebben een brandstofcel aan boord die de waterstof omzet in elektriciteit. Het aantal waterstoftankstations in Nederland neemt toe en het droombeeld van volledig emissievrij (waterdamp in plaats dioxiden) verkeer is niet langer ondenkbaar.
“De elektrische auto is een tussenoplossing”, zegt Sander Schotman van het Green Team Twente. “Waterstof heeft veel meer potentie en kenners spreken van een doorbraak”. Autofabrikant Hyundai presenteerde eerder dit jaar een waterstofversie van hun model ix35. Met 5,6 kilo waterstof kan die auto zo’n zeshonderd kilometer rijden. Natuurlijk, er zijn nog haken en ogen, maar waterstofauto’s zijn absoluut hĂ©t automotive concept van de toekomst.
Green Team Twente bestaat uit elf UT-studenten uit verschillende disciplines (Electrical Engineering, Werktuigbouwkunde, Scheikundige Technologie en Gezondheidswetenschappen). In mei 2014 neemt het team deel aan de Shell Eco Marathon in Rotterdam. Het team gaat de strijd aan met meer dan tweehonderd andere studententeams in een race waarbij het niet gaat om snel, maar om zuinig rijden. In 2012 won het team de race.
De vernieuwde waterstofauto van Green Team Twente, de UTmotive, krijgt een nieuwe waterstofcel. “De oude was niet meer efficiĂ«nt genoeg voor onze auto”, vertelt Sander Schotman. “De UTmotive heeft zo’n 86 watt nodig om te rijden. De nieuwe cel wordt hierop aangepast. Ook het ontwerp van de auto is verbeterd. We krijgen nieuwe, ultralichte carbon velgen, betere elektronica en de demping en ophanging zijn beter.”
De UTmotive rijdt mee in de UrbanConcept klasse. Daarmee laat het Twentse team zien dat hun futuristische auto klaar is om de openbare weg op te kunnen. In de UrbanConcept klasse moeten de auto’s bijvoorbeeld stoppen voor een stoplicht. Deze eisen brengen extra ontwerpuitdagingen met zich mee. “De auto krijgt een RDW-keurig en mag daarna dus officieel de weg op. Hij heeft vier wielen, spiegels, goede verlichting, zijspiegels en een ruitenwisser. We gebruiken de auto binnenkort om boodschappen mee te doen.”
Green Team Twente werkt op de UT intensief samen met de vakgroep Stromingsleer van Harry Hoeijmakers (windtunneltests), TPRC/Laurent Warnet en heeft veel steun van hoofdbegeleider Ton Bor. Bovendien heeft het team sinds kort een eigen werkplaats op de UT Campus. Hoofdsponsors zijn TenCate, Brunel en de Universiteit Twente / Green Energy Initiative.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.