Ads Top

LightRec roept installateurs op armaturen in te leveren voor recycling

Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Möbius, in opdracht van stichting LightRec, blijkt dat installateurs nog veel minder armaturen inleveren voor recycling dan je zou verwachten. LightRec heeft opnieuw laten uitzoeken uit welke sectoren de meeste lampen en armaturen vrijkomen. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste oude lampen worden afgedankt in het professionele circuit. Van de spaarlampen is het aandeel uit deze sector 71%. Bij tl-buizen komt zelfs 97% uit het professionele circuit. Wat veel installateurs echter nog niet weten is dat naast lampen ook alle armaturen moeten worden ingeleverd bij Wecycle voor recycling. Wecycle organiseert in opdracht van LightRec de inzameling en recycling van armaturen en energiezuinige lampen.
LightRec ziet op dit moment slechts een klein deel (circa 15 procent) van alle professionele armaturen die op de markt zijn gekomen terug in het inzamelsysteem. Voornaamste reden hiervoor is dat installateurs hun oude armaturen verkopen aan de oudijzerhandelaar of meegeven met het sloopafval, zo blijkt uit het onderzoek. Daardoor is niet zeker dat de armaturen de juiste (gecertificeerde) verwerking ondergaan. En dat is volgens LightRec wel nodig, omdat oude armaturen voor een deel nog PCB-houdende condensatoren bevatten.
Installateurs kunnen hun oude lampen én armaturen kwijt bij de gemeentelijke milieustraat of bij de technische groothandel die bij Wecycle is aangesloten. Daarnaast neemt de Technische Unie energiezuinige verlichting mee in de retourlogistiek. Bij grote hoeveelheden kunnen installateurs contact opnemen met Wecycle. Die levert dan containers en palletboxen ter plaatse en haalt deze ook gratis weer op.
Wecycle en LightRec bekijken naar aanleiding van de onderzoeksresultaten hoe ze de inzameling van lampen en armaturen in het professionele circuit kunnen verbeteren. Energiezuinige verlichting kan tot meer dan 90 procent worden gerecycled.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.