Ads Top

Nederland loopt achter met zonne-energie

Nederland loopt flink achter op Duitsland en het Verenigd Koninkrijk als het gaat om het benutten van zonne-energie. Een gemiddeld Nederlands huishouden verspilt onnodig veel fossiele brandstoffen en loopt daarnaast inkomsten mis. LG Solar, een divisie van LG Electronics, vergelijkt in een infographic de huidige staat van de zonne-energiemarkt.

Nederland telde in 2012 ongeveer 100.000 zonnepanelen. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk deden het veel beter met respectievelijk 1.280.000 en 401.340 zonnepanelen. Nederland is uiteraard kleiner en heeft minder inwoners, maar ook gemiddeld gezien loopt Nederland fors achter. In 2012 wekte Nederland gemiddeld slechts 19,2 kiloWattpiek (kWp)  per persoon op. Terwijl de oosterburen per persoon gemiddeld 399,5 kWp opwekte en de inwoners van het Verenigd Koninkrijk wekte per persoon gemiddeld 26,3 kWp op.

Volgens LG Solar is dit een gemiste kans voor zowel het milieu als de portemonnee. Het milieu wordt steeds zwaarder belast door de toenemende uitstoot van CO2 emissies. Door zonnepanelen te gebruiken, kan een gemiddeld huishouden (4 personen) in 25 jaar tijd 37,9 ton CO2 uitsparen. Wat neerkomt op een besparing van ongeveer €21.000 aan energiekosten.

Om hier wat aan te doen, heeft de EU een doel voor 2020 vastgesteld. Dan moet 20% van het totale energiegebruik in Europa uit hernieuwbare energie komen. Nederland heeft dus nog veel te doen, wil het aan de Europese doestelling voldoen.Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.