Ads Top

Gasverbruik huishoudens in winter acht keer hoger

In de winter verbruiken huishoudens ruim een derde meer elektriciteit en acht keer zoveel gas dan in de zomer. Dat blijkt uit een analyse van Essent naar seizoensinvloeden op het energieverbruik. Aanstaande zondag start de meteorologische winter. 
Gas is in Nederland een belangrijke bron voor verwarming van gebouwen en huizen. De thermostaat één graad hoger zetten betekent ongeveer 7 procent meer gasverbruik. Door warm te kleden, kan de temperatuur overdag op 18 of 19ºC worden ingesteld. ’s Avonds is 20ºC comfortabel. Als er niemand thuis is of iedereen slaapt, kan de thermostaat een stuk lager: 15ºC is dan voldoende. Dit kan 85 euro schelen op de jaarrekening. 
Verwarming is de grootste kostenpost op de energierekening. “Voorkom dat de verwarming onnodig brandt. Draai radiatoren dicht in ruimten waar geen verwarming nodig is - let wel op bevriezingsgevaar -, en zet de thermostaat een uur voor vertrek of het slapengaan laag”, stelt Ilse Steenbergen van Essent. “Voor wie dit weleens vergeet, zijn er slimme thermostaten zoals onze E-thermostaat, die op afstand bedienbaar is. De thermostaat heeft ook een ingebouwde bewegingssensor, die ervoor zorgt dat de temperatuur omlaag gaat als er niemand in de woonkamer is.” Sinds de lancering van de E-thermostaat zijn er al bijna 50.000 geleverd.
 Wie zijn gloeilampen vervangt door spaar- of LED-lampen kan ook besparen op verlichtingskosten. Bij vijf lampen bedraagt dit zo’n 35 euro per jaar. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.