Ads Top

Overheid koopt zelf alleen sjoemelstroom, WISE gaat campagne voeren

De Nederlandse overheid is grootverbruiker van stroom. Denk aan de ministeries, maar ook de 2000 andere overheidsgebouwen, het Paleis op de Dam, de nationale musea en defensie. In totaal verbruikt de Rijksoverheid jaarlijks 1 TWh aan elektriciteit, evenveel als bijna 300.000 huishoudens.

Sinds jaar en dag claimt de overheid groene stroom in te kopen. In de praktijk is dat 'sjoemelstroom'. De grijze stroom die verbruikt wordt is alleen maar vergroend door Noorse certificaten in te kopen; sjoemelstroom. Op die manier gaat er geen enkele prikkel van uit om meer groene stroom te gaan produceren.

WISE roept de overheid op consequent te zijn en beleid tot uitdrukking te laten komen in het eigen inkoopbeleid. De directeur van WISE, Peer de Rijk, zegt het zo "Het is gek om miljarden aan subsidies te verstrekken voor de bouw van meer windmolens als je zelf tegelijkertijd niets doet om de markt voor groene stroom volwassen te maken. De regering Rutte kan een belangrijk signaal afgeven en zelf echt groen inkopen, zodat de vraag naar werkelijk additionele groene stroom stijgt. Dan werk je aan windstroom die geen subsidie meer nodig heeft".

Hoe werkt het: De Rijksoverheid koopt jaarlijks circa 1 TWh ( =1000 GWh) elektriciteit in. Middels Garanties van Oorsprong (GvO's) wordt de ingekochte grijze stroom verduurzaamt. Op woensdag 20 november jl. werd zo'n 1 miljoen GvO's (1 GvO wordt aangemaakt per 1 MWh) door de Rijksoverheid middels een veiling ingekocht. Dit jaar zijn dat weer vrijwel alleen (98 %) GvO's van Noorse waterkracht. Dit zijn de goedkoopste GvO's omdat de stroom in Noorwegen niet als groen wordt verkocht; de certificaten zijn daar waardeloos en worden voor heel weinig geld internationaal aangeboden. Bij deze oplossing spreekt WISE van sjoemelstroom. De inkoop krijgt wel het label 'duurzaam', maar leidt niet tot meer productie van groene stroom.

De NS - een grootverbruiker met een vergelijkbare behoefte als de Rijksoverheid - geeft het goede voorbeeld; zij heeft een tender uitgeschreven waarin energiebedrijven uitgenodigd worden groene stroom te gaan leveren die werkelijk nieuw is. (2) Dat kan niet in 1 keer, daarvoor is er domweg te weinig groene stroom beschikbaar. Maar juist door te eisen dat de leverancier alleen mag gaan leveren als ze ook echt garanderen dat het om nieuw gerealiseerde capaciteit gaat geef je een enorme impuls aan de markt. De NS geeft de geïnteresseerde partijen daar de tijd voor en bouwt daarmee de garantie in dat het ook daadwerkelijk om nieuwe groene stroom gaat.

Markus Schmid, campagneleider groene stroom bij WISE; "Dat zou de Rijksoverheid ook moeten doen; afspreken dat ze vanaf nu elk jaar 10% meer echt (nieuwe) groene stroom gaan inkopen. Vraag leidt tot aanbod. De prijs van Nederlandse GvO's gaat wellicht omhoog, en dat is precies wat we willen. Uiteindelijk moet groene stroom zonder subsidie gemaakt worden; ook de groene energiesector heeft er baat bij als de prijs van de GvO's stijgt. Er zijn in Nederland steeds meer bedrijven en instellingen bereid meer te betalen voor een Nederlandse GvO".

WISE gaat de Rijksoverheid het komend jaar aanmoedigen en zo nodig onder druk zetten om vanaf volgend jaar de juiste keuze te maken, onder het motto ""Walk the talk. Groene stroom? Ja graag!".

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.