Ads Top

Energie-efficiënte technologie wereldhandel voor het Nederlandse MKB

De procesindustrie gebruikt veel energie en heeft ongeveer 600 Petajoule warmte nodig voor de vervaardiging van producten op industriële schaal. Ongeveer 20 procent van deze warmte kan na gebruik worden gerecycled. Dat gebeurt op dit moment niet. Een forse markt ligt hiermee aan de voeten van innovatieve MKB-bedrijven. Het MKB kan de procesindustrie aan energie-efficiënte technieken helpen, die deze forse hoeveelheid warmte recyclebaar maken en energiekosten verlagen. De business case ziet er voor Nederlandse MKB-bedrijven en de procesindustrie veelbelovend uit.
De Nederlandse industrie realiseert momenteel ongeveer 1 procent energie-efficiëntieverbetering per jaar. Dat doen de bedrijven omdat de business case goed is. Het levert een investeringsruimte op van ongeveer 200 miljoen euro per jaar in Nederland, in Europa het tienvoudige en wereldwijd het honderdvoudige, dus ongeveer 20 miljard euro per jaar.
Eén procent energie-efficiëntieverbetering is aanzienlijk, maar er blijven grote kansen liggen. Met energie-efficiënte oplossingen en technieken kan deze verbetering worden verdubbeld. Als MKB-bedrijven inzetten op energie-efficiëntie, dan hebben zij een lucratief én duurzaam exportproduct voor de procesindustrie in handen. Nederland is daarmee in staat duurzaamheid te exporteren op een schaal die potentieel 100 maal groter is dan de energiebesparing die we in Nederland alleen kunnen bereiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.