Ads Top

Universiteit Twente ontwikkelt samen met RWE een smart-grid systeem

Binnenkort gaat in het Duitse Haren de eerste schop in de grond voor de bouw van een groot kinderdagverblijf. Het gebouw wordt voorzien van slimme technologie van de Universiteit Twente die de vraag naar en aanbod van (duurzame) energie op elkaar afstemt. Het systeem zorgt er bijvoorbeeld voor dat als de zonnepanelen meer elektriciteit aanmaken dan het gebouw verbruikt, de energie als warmte wordt opgeslagen om deze later in te zetten. De kern van het systeem is de door de Universiteit Twente ontwikkelde beheers- en regelmethodologie, TRIANA. Het is de eerste keer dat deze methode in de praktijk wordt toegepast.
Met de opkomst van decentraal opgewekte energie, bijvoorbeeld door windmolens, HRe-ketels en zonnepanelen, wordt het steeds complexer om de vraag en het aanbod van energie goed op elkaar af te stemmen. Zonnepanelen wekken op een bewolkte dag immers minder energie op en windmolens draaien niet altijd even hard.
Smart grids, oftewel slimme elektriciteitsnetwerken, in combinatie met slimme apparaten en energiebuffers, zijn de oplossing om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. Een smart grid moet in staat zijn om decentrale energieopwekking, (tijdelijke) opslag en verbruik van energie real time op elkaar af te stemmen. En dat zonder dat de gebruiker enige hinder ondervindt.
Onderzoekers van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente hebben een beheers- en regelmethodologie – TRIANA genaamd – ontwikkeld die in staat is dit te doen, zowel kleinschalig, als bijvoorbeeld op stads- of wijkniveau. Volgens UT-onderzoeker Albert Molderink is het doel van het systeem om zoveel mogelijk lokaal geproduceerde energie ook lokaal te verbruiken. In het te bouwen kinderdagverblijf in het Duitse Haren wordt, in samenwerking met energiebedrijf RWE, deze technologie voor het eerst in de praktijk toegepast. De door de Universiteit Twente ontwikkelde software vormt het hart van een Home Energy Controller die de energiehuishouding van het gebouw aanstuurt.
Het systeem stuurt in het kinderdagverblijf onder meer wasmachines, drogers, elektriciteitsopslag, warmwaterproductie en een oplaadpunt voor een elektrische auto aan. Het gebouw wordt voorzien van zonnepanelen voor de opwekking van energie, een warmtepomp voor de warmwatervoorziening en een opslag om warmte (tijdelijk) op te slaan. Volgens Molderink levert toepassing van het systeem waardevolle informatie op waarmee het systeem verder kan worden verbeterd. Verder is toepassing in het kinderdagverblijf een goede manier om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met duurzame energie.
Het project is een samenwerking tussen energiebedrijf RWE en de Universiteit Twente. Het bedrijf Bauamt Haren zal het kinderdagverblijf, dat ruimte biedt aan 100 kinderen, bouwen. Daarnaast werken UT-onderzoekers met RWE binnen het Smart Operator project verder samen aan een grootschalige toepassing van het smart grid systeem.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.