Ads Top

Opening BioBased Materials tentoonstelling in Rotterdam

Vandaag wordt bij het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) het grootste permanente Bio-Based Materials Paviljoen officieel geopend door wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) van de gemeente Rotterdam en Pieter van Essen, projectdirecteur Haven voor het Rotterdam Climate Initiative namens het Havenbedrijf Rotterdam.
Het BioBased Paviljoen is één van de vele duurzame initiatieven die ICDuBo ontplooit op de RDM Campus op Heijplaat en die aansluiten bij de afspraken die de gemeente Rotterdam met het Havenbedrijf hebben gemaakt: het stimuleren en realiseren van initiatieven op gebied van duurzaamheid.  Een energieneutraal Heijplaat in 2020 is één van die ambities waar ook ICDuBo aan bijdraagt.  
Bij duurzaamheid speelt naast het energieprobleem het grondstoffenprobleem als steeds belangrijker item. Grondstoffen en materialen komen er niet bij op deze aarde; ze worden verbruikt, in die zin dat ze vermengd worden en na gebruik en eventueel hergebruik, uiteindelijk op de vuilnisbelt belanden. Dit kan worden voorkomen door kringlopen te sluiten, zodat materialen oneindig kunnen worden hergebruikt of gemaakt zijn van oneindig beschikbare (natuurlijke) grondstoffen, waarmee afval wordt voorkomen.
In het kader van het sluiten van de kringlopen zijn de ontwikkelingen op gebied van BioBased materials erg belangrijk. Het volledig uit houten gebruikte latten opgebouwde BioBased paviljoen is door ICDuBo in samenwerking met de Stichting Agrodome en de RDM Campus gerealiseerd en komt voort uit een Noord-West-Europees samenwerkingsprogramma. Dit programma is ondergebracht in CAPEM (Cycle Assessment Procedure for Eco-Materialsen bundelt de expertise van 11 partnerorganisaties om de productie, verspreiding en het gebruik van eco-materialen te bevorderen.
De tentoonstelling bestaat uit een bloemlezing van Bio Based materialen: materialen gemaakt van oneindig beschikbare (natuurlijke) grondstoffen en grondstoffen die ook op de langere termijn ruim beschikbaar zijn.
Naast BioBased materials toont ICDuBo in een 2.000 m2 grote oude hal op een onafhankelijk en inspirerend wijze een permanent dynamisch overzicht van alle mogelijke vormen van duurzame en innovatieve oplossingen. Het centrum richt zich daarbij op kennisdeling en samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. ICDuBo is daarmee de schakel tussen theorie en praktijk en tussen vraag en aanbod.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.