Ads Top

Praktijkproef: energiekosten elektrisch rijden helft lager dan bij benzineauto

De energiekosten van elektrische auto’s zijn in de praktijk de helft lager dan bij een moderne benzineauto. Ook lijkt het goed mogelijk om een kwart van de voertuigvloot van Rijkswaterstaat in 2015 elektrisch te laten rijden.
Dit blijkt uit de praktijkproef die Rijkswaterstaat samen met TNO en LeasePlan heeft uitgevoerd. De resultaten van de proef zijn vandaag in het perscentrum van het ministerie IenM op de Plesmanweg in Den Haag overhandigd aan de directeur van het programma Rijkswaterstaat Duurzaam, Annette Augustijn.
Het gaat om een praktijkproef met 24 elektrische voertuigen en twee plug-in hybride auto’s. Rijkswaterstaat heeft samen met TNO en LeasePlan onderzocht wat de toepasbaarheid is van elektrisch rijden binnen de organisatie.
Tijdens de proef werden inzet en energiegebruik van de deelnemende voertuigen een jaar lang voortdurend gemonitord. Ook heeft TNO gebruikers en betrokkenen uitgebreid geïnterviewd over hun ervaringen met elektrisch rijden. Bestuurders waren medewerkers van Rijkswaterstaat. Zij gebruikten de auto’s voor het dagelijkse woon-werkverkeer en zakelijke afspraken.
Elektrische voertuigen zitten dicht tegen een commerciële marktdoorbraak aan, maar er zijn nog belangrijke barrières te slechten. Naast verlaging van de kosten gaat het vooral om het opdoen van praktijkervaring met deze voertuigen.
Er is tot nu toe onvoldoende kennis van prestaties, energiegebruik, veiligheid en total cost of ownership. Ook ontbreekt inzicht in de toepassingen waarin plug-in hybride en elektrische voertuigen het best tot hun recht komen.
De resultaten van deze proef bieden inzicht in de positieve en negatieve effecten van hybride en elektrisch rijden. Dit is in lijn met het ‘Plan van Aanpak Proeftuin Elektrische Mobiliteit’ en draagt bij aan het streven om een kwart van de voertuigvloot van Rijkswaterstaat in 2015 elektrisch te laten rijden.

Foto: Programmamanager elektrisch rijden Frank ten Wolde overhandigt de resultaten van de praktijkproef aan Annette Augustijn, directeur van het programma Rijkswaterstaat Duurzaam


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.