Ads Top

Nieuw Stedinnet Oostland levert duurzame stroom voor 100.000 huishoudens

Stedin heeft in de driehoek Den Haag-Rotterdam-Zoetermeer het eerste grootschalige netwerk voor het terugleveren van elektriciteit gebouwd. In het zogenoemde Oostland gebied vestigen zich tuinders die nu zonder problemen milieuvriendelijke elektriciteit kunnen produceren. Daarvoor heeft de netbeheerder 156 kilometer aan nieuwe kabels en negen nieuwe verdeelstations aangelegd. De teruglevering staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van 100.000 huishoudens.
Het project werd donderdag 6 september officieel voltooid met een bijeenkomst bij het vernieuwde transformatorstation “Zoetermeer 9” van Stedin. De Zoetermeerse wethouder Patrick van Domburg opende daarbij het nieuwe net.
Veel Nederlandse tuinders maken gebruik van een zogenoemde warmtekrachtkoppeling (WKK) om zelf warmte en elektriciteit te maken. Een deel daarvan gebruiken ze in hun kassen. Wat ze niet nodig hebben, verkopen ze aan hun energieleverancier. Daarvoor moeten zij die stroom terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. In het recente verleden hadden de Nederlandse netten nog niet voldoende capaciteit hiervoor.
,,Stedin heeft de afgelopen zeven jaar in Oostland hard gewerkt aan nieuwe extra capaciteit’’, zegt directeur techniek Ernst Japikse. ,,We hebben 57 miljoen euro geïnvesteerd in dit gebied. Dat is niet alleen aantrekkelijk voor de tuinders zelf, maar ook voor bewoners en bedrijven die in het gebied stroom afnemen. Als er op meer plekken decentraal energie wordt geproduceerd, neemt de stabiliteit van het energienet toe.’’
Teruglevering van duurzame stroom voor 100.000 huishoudens
Begin 2012 leverden al circa zeventig tuinders in Oostland stroom terug op het net. Tuinders kunnen uiteindelijk in totaal 180 Megawatt aan elektriciteit terugleveren. Dit is vergelijkbaar met een derde deel van de capaciteit van een gemiddelde energiecentrale. Het staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 100.000 huishoudens. Stedin heeft aanvullend geïnvesteerd in het net om goed voorbereid te zijn op extra teruglevering in de toekomst.
De energieinfrastructuur in Oostland bestaat uit vier tracés in Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. In totaal gaat het om bekabeling met een lengte van 156 kilometer. Ook zijn negen nieuwe schakelstations gebouwd. Naast elektriciteitskabels zijn er ook glasvezelkabels de grond in gegaan. Zij maken communicatie tussen de onderstations mogelijk, beveiligen de elektriciteitskabels en geven signalen af bij problemen. Oostland is het eerste grootschalige elektriciteitsnetwerk in Nederland dat speciaal is aangelegd voor teruglevering.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.