Ads Top

Nieuwe aanpak in terugdringen van methaangas bij melkkoeien

Top Institute Food and Nutrition lanceert een grootschalig onderzoeksprogramma om de uitstoot van het broeikasgas methaan door melkkoeien drastisch terug te dringen. Methaan is 25 x keer krachtiger dan CO2 als het gaat om opwarming van de aarde. In een unieke ketenaanpak – van dierfokkerijen tot aan voedselproducenten – wordt gewerkt aan nieuwe methoden die de zuivelsector helpen de uitstoot van methaan door melkkoeien te reduceren met 30% in 2020.
Een Nederlandse melkkoe produceert dagelijks gemiddeld 350 gram methaan. Het gas wordt voornamelijk in de pens van de koe geproduceerd bij de voedselvertering. Meer dan de helft van methaangas in onze atmosfeer is afkomstig van melkkoeien. Voor de verduurzaming van de melkproductie in Nederland is het van het grootste belang om de uitstoot van broeikasgassen, in het bijzonder methaan, te verminderen.
In de laatste 10 jaar is de methaanuitstoot per kg melk al succesvol met 10% teruggebracht. De uitstoot verder terugdringen vraagt een geïntegreerde ketenaanpak. Om een versnelde afname te realiseren, hebben CRV, FNLI, CBL, Productschap Zuivel, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Wageningen UR (University & Research centre) hun krachten gebundeld binnen het thema Food Chain Sustainability and Dynamics van TI Food and Nutrition.
Het nieuwe project Vermindering van methaangasuitstoot bij melkkoeien richt zich op 1) het ontwikkelen van een indicator in melk om  methaan gas uitstoot bij individuele koeien te meten, 2) het verkrijgen van inzicht in het functioneren van de pens, 3) het in kaart brengen van de genetische variatie tussen melk koeien en 4) het bestuderen van de interactie tussen genetica, microbiota en diervoeding in het ontstaan van methaan. Het omvangrijke project zal vier jaar in beslag nemen. Naast de projectleider zijn er vijf aio’s en twee postdocs bij betrokken.
Het nieuwe onderzoeksproject is in lijn met de doelstelling van Topsector Agri&Food en een voorbeeld van een ketenbenadering om de zuivelsector verder te verduurzamen. Met dit initiatief sluit TI Food and Nutrition aan bij andere initiatieven in de agrifood sector om methaangasuitstoot te verminderen via aanpassing van diervoeding. Voorbeelden hiervan zijn “Duurzame Zuivelketen”, een samenwerking tussen NZO en LTO, en het “Innovatieprogramma Emissiearm Veevoer”, een samenwerking van Ministerie Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Productschap Diervoeder en Productschap Zuivel.
Met de te ontwikkelen indicator in melk zal de methaanuitstoot niet alleen bij individuele koeien kunnen worden gemeten maar ook op kudde niveau. Voor boeren is deze  indicator een middel om methaangasuitstoot op hun boerderijen te monitoren en te sturen. Op deze manier zal het project een waardevolle bijdrage leveren aan de verdere verduurzaming van de primaire sector.

Naar een internationaal toonaangevend consortium
“In het project werken de zuivelsector, dierfokkers, technologen, voedingsmiddelen-fabrikanten, retail en wetenschappers nauw met elkaar samen”, vertelt Ir. Toine Timmermans,  themadirecteur Food Chain Sustainability and Dynamics. “We willen komen tot een internationaal toonaangevend consortium voor een innovatieve aanpak van vermindering van methaangasuitstoot bij melkkoeien”, vervolgt hij, “Ik ben ervan overtuigd een dergelijke samenwerking binnen de agrifoodsector noodzakelijk is om voedselzekerheid te waarborgen, nu en in de toekomst”.

TI Food and Nutrition is een internationaal toonaangevend onderzoekinstituut op het gebied van voeding en voedingsmiddelen. In TI Food and Nutrition werken industrie, overheid en onderzoeksorganisaties samen aan wetenschappelijke doorbraken die resulteren in de ontwikkeling van innovatieve en smaakvolle producten die bijdragen aan een gezonde voeding en verdere verduurzaming van de voedselketen.

De partners zijn Cargill, CBL, Chr. Hansen, CSK Food Enrichment, CRV, CSM, Danone, DSM, FNLI, FrieslandCampina, Fromageries Bel, GlaxoSmithKline, Kellogg, Nestlé,  PepsiCo, Philips Research, Productschap Zuivel, Unilever, VION, Wrigley; ACTA Dental Research, Groningen University/UMCG, Maastricht University/MUMC+, NIZO food research, TNO, Wageningen UR (University & Research centre).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.