Ads Top

Nieuwe Nuon warmtekrachtcentrale Diemen levert eerste stroom

De nieuwe warmtekrachtcentrale van energiebedrijf Nuon op de bestaande productielocatie in Diemen leverde de eerste elektriciteit aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Deze Diemen-34 centrale gaat nu een periode in van verdere inbedrijfstelling, testen en optimalisatie.
De Diemen-34 centrale heeft het hoogst haalbare rendement van 59 procent en wekt 435 MW aan elektriciteit op. Daarnaast levert de centrale ook 260 MW warmte waarmee een gecombineerd rendement wordt bereikt van 85%. Hiermee voorziet Nuon 750.000 huishoudens van elektriciteit en 25.000 huishoudens van warmte. De warmte wordt vervoerd naar Almere via een unieke 8,5 kilometer lange transportleiding onder de bodem van het IJmeer door.
Diemen-34 is een van de drie nieuwe gascentrales die Nuon in Nederland bouwt. De nieuwe Hemweg-9 centrale leverde in mei al de eerste elektriciteit. De Nuon Magnum centrale in de Eemshaven zal dat in het najaar van 2012 doen. In totaal kunnen de drie centrales circa 2 Gigawatt aan vermogen leveren, genoeg om 3,5 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.
Huib Morelisse, voorzitter van de Raad van Bestuur van Nuon: "Nuon koppelt dit jaar drie nieuwe gascentrales aan het Nederlandse elektriciteitsnet. We creëren daarmee de noodzakelijke flexibele capaciteit die nodig is in een duurzamer energievoorziening. Deze gascentrales kunnen snel inspelen op de energievraag in Nederland en leveren ook de energie op het moment dat de wind niet waait."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.