Ads Top

'Shell probeert Greenpeace monddood te maken'

Met een kort geding wil oliemaatschappij Shell vandaag afdwingen dat Greenpeace stopt met haar protesten tegen olieboringen op de Noordpool. Shell vraagt de rechter om het opleggen van een dwangsom van 1 miljoen euro. “Een van de machtigste bedrijven van de wereld vraagt een onwaarschijnlijk hoge dwangsom vanwege geweldloos protest”, zegt Sylvia Borren, directeur van Greenpeace Nederland. “Ik noem dit het monddood maken van de democratische ruimte.”
Greenpeace voerde de afgelopen maanden wereldwijd campagne tegen de olieboringen van Shell in het kwetsbare Noordpoolgebied. Een olieramp in dit afgelegen, ijskoude natuurgebied zou rampzalig zijn voor dieren en mensen, aangezien de extreme omstandigheden opruimwerkzaamheden bemoeilijken.
In Nederland heeft Greenpeace in gesprekken en met diverse vormen van protest de afgelopen maanden Shell gevraagd hun activiteiten op de Noordpool te stoppen, maar zonder resultaat. Shell gaat op dit moment iedere dialoog uit de weg. Afgelopen vrijdag maakten actievoerders daarom benzine tanken tijdelijk onmogelijk bij meer dan zeventig pompstations door de vulpistolen met fietssloten vast te maken. Shell verwijt Greenpeace dat daarmee de veiligheid van tankpersoneel en klanten in gevaar is gebracht. Greenpeace eist publiekelijke rectificatie van Shell voor deze smadelijke bewering: zoals altijd is de veiligheid op geen enkel moment in het geding geweest. Juist Shell brengt mens en milieu in gevaar door naar olie te boren in deze onherbergzame streek en door verdere klimaatverandering te versnellen. Veel mensen hadden begrip voor het protest: in één dag tekenden 24.000 mensen de petitie tegen de Arctische olieboringen door Shell, waardoor de petitie in Nederland op 125.000 ondertekenaars uitkwam. Wereldwijd hebben bijna 2 miljoen mensen getekend om de Noordpool te beschermen.
Begin deze week bleek dat Shell vanwege technische problemen met een veiligheidsschip niet meer naar olie mag boren. Dit seizoen kan het oliebedrijf alleen maar voorbereidende werkzaamheden uitvoeren rondom de beoogde boorputten. Deze week riepen zowel het Britse als het Europese Parlement op tot een moratorium op boren in het Noordpoolgebied.  We zijn er nog niet, zegt Sylvia Borren. “Shell moet het niet alleen voor dit seizoen voor gezien houden, maar er voor altijd wegblijven. Hoe meer mensen aan Shell laten weten dat ze tegen olieboringen op de Noordpool zijn, hoe beter."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.