Ads Top

Shell chartert eerste, volledig op LNG lopende binnenvaarttankers

Shell heeft een contract getekend voor de charter van twee nieuwe, op LNG (Liquefied Natural Gas – vloeibaar aardgas) lopende binnenvaarttankers. Deze 110 meter lange schepen gaan op de Rijn varen en zijn vanaf 2013 in charter bij Shell.
De nieuwe, volledig op LNG varende binnenvaarttankers zijn niet alleen een primeur voor Shell maar ook voor de binnenvaartindustrie als geheel. De schepen worden bij Peters Shipyards in Kampen gebouwd en worden geëxploiteerd door Interstream Barging (ISB).
De op LNG varende binnenvaarttankers zijn een nieuwe toevoeging aan de bestaande Shell Rhine Fleet en gaan in Nederland, Zwitserland en Duitsland varen. Het eerste schip wordt naar verwachting voorjaar 2013 opgeleverd.
Shell Vice President Shipping, Dr. Grahaeme Henderson, markeerde de start van de bouw door symbolisch de kiel van het eerste schip te leggen. Hij zei: “Shell ziet reële groeimogelijkheden voor LNG als brandstof voor de Europese kust- en binnenvaart. LNG kan rederijen helpen om aan strenge emissienormen te voldoen, die binnenkort ook voor de Rijnvaart gaan gelden.”
In de schepen kan genoeg LNG-brandstof om zeven dagen te varen: van Rotterdam naar Basel en terug zonder te tanken. In tegenstelling tot traditionele binnenvaarttankers zit de brug aan de voorkant van het schip. Dit zorgt voor een betere trim, een efficiëntere voortstuwing door het water en potentieel een hoger veiligheidsniveau.
Shell kijkt naar een aantal manieren om de efficiëntie van haar Rijnvloot te verhogen. Het is waarschijnlijk dat LNG-schepen een grotere rol gaan spelen in de algehele mix, maar ook kan het brandstofverbruik van de huidige schepen worden verbeterd. In het kader hiervan monitort Shell het brandstofverbruik van alle door haar gecharterde binnenvaarttankers, met als doel de operationele efficiëntie te vergroten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.