Ads Top

Gasvraag Nederland nauwelijks gedekt door langetermijncontracten

Dit is de uitkomst van een internationale studie van IHS Markit dat is uitgevoerd in opdracht van GasTerra. Het internationale onderzoeksbureau vindt het riskant als Nederland zich volledig van de open gasmarkt afhankelijk maakt vanaf het moment dat de gaskraan in Groningen dicht gaat. IHS adviseert daarom de behoefte aan gas deels te dekken met langetermijncontracten. GasTerra vindt het belangrijk om mee te denken over de toekomst en ziet hier een uitdaging en wil die bespreekbaar maken. Het is experimenteel om het niet te regelen.

GasTerra-woordvoerder Anja Hulshof laat in een reactie op het rapport weten dat dit van belang is voor de leveringszekerheid. Als Nederland niet méér langlopende contracten afsluit voor de import van gas, bestaat in 2023 de kans dat tijdens een strenge winter er niet voldoende gas is of dat de prijs omhoog gaat. Het onderzoek laat zien dat de gasvraag in Nederland in 2023 voor minder dan 1% is vastgelegd in langetermijncontracten. De landen om Nederland heen hebben wel langetermijncontracten afgesloten om de gasvraag grotendeels of soms volledig af te dekken.

'Omdat Nederland altijd een exportland is geweest, hebben we als land nooit echt nagedacht hoe we beleid moeten voeren op het importeren van gas en wat voor contracten daarvoor moeten komen. Daarom hebben we IHS als onafhankelijk onderzoeksbureau gevraagd te onderzoeken hoe andere gasimporterende landen met lange termijncontracten omgaan en wat Nederland hiervan kan leren. Deze resultaten laten zien dat het huidige Nederlandse gasimportbeleid sterk afwijkt.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.